Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie proste, można je serwować na wiele sposobów
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10935
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3545
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2631
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10935
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3545
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2631
Składniki
Podgrzewamy oliwe w garnku, wrzucamy drobniutko pokrojona szalotke i szklimy. Pieprz rozgniatamy mloteczkiem :) i dorzucamy do szalotki, nastepnie czerwone wino i ocet i lisc laurowy. Caly plyn powoli redukujemy, gdy plyn costanie prawie calkowicie odparuje dodajemy bulion.
Na delikatnym ogniu gotujemy calosc okolo 40 minut az pieprz zmieknie i plyn odparuje ( zamiast pieprzu suchego mozna uzyc , pieprz ze sloiczka, gotowanie bedzie trwalo krocej. Gdy sos bedzie juz gesty dodajemy smietane i doprawiamy sola i pieprzem. W zaleznosci kto jak mocny sos lubi.
Sos mozemy mrozic, najlepiej bez smietany. Dopiero po podgrzaniu dodajemy smietane.
Na patelni lub grillu smazymy steka , w zaleznosci kto jakiego lubi, krwistego, polkrwistego itd. Mozna podawac z salatami , ziemniakami, frytkami , co kto lubi. Ja podalem z puree ziemniacznym z pietruszka i czosnkiem i pieczarkami z cebula