Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Steki marynowane w czerwonym pieprzu"
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1453
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231837
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4995
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1453
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231837
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4995
Składniki
Steki wołowe (najlepsze będzie mięso z polędwicy wołowej albo ligawy) opłucz, osusz starannie, lekko rozgnieć palcami, ale nie rozbijaj cienko jak na kotlety.
Do miski wlej olej, dodaj sos sojowy i łyżkę musztardy. Cytrynę sparz wrzątkiem, starannie wyszoruj i otrzyj ze skórki. Następnie przekrój na pół i wyciśnij sok. Sok i skórkę z cytryny połącz ze składnikami marynaty, wymieszaj z czerwonym pieprzem.
Na koniec do marynaty wlej ciemne piwo. Całość dopraw do smaku solą i szczyptą cukru. Przygotowane steki włóż do miski z marynatą, zamieszaj. Naczynie przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Wyjmij mięso, lekko osącz.
Rozgrzej do wysokiej temperatury patelnię grillową. Układaj steki i piecz z dwóch stron, często obracając (jeśli mają być krwiste, piecz je po 3-5 min z każdej strony, półkrwiste 8-10 min, a dobrze wysmażone 13-15 minut).
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 340 kcal, cena 8 zł.
Pamiętaj, aby wołowinę na steki wyjmować z lodówki minimum 30 minut przed m. Mięso, które nabierze pokojowej temperatury, będzie smaczniejsze i, co najważniejsze, równomiernie się usmaży.Źródło: Świat kobiety