Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysty i smaczny kawałek mięsa idealnie nadający się do grillowania.
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 199
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2470
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 183
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 218
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 199
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2470
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 183
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 218
Składniki
Najpierw trzeba przygotować sól cytrynową. Dokładnie utrzeć sól morską i skórkę cytrynową w moździerzu. Przełożyć do małej brytfanny i zostawić w ciepłym miejscu na 8 godzin albo całą noc, żeby mieszanka odrobinę wyschła. Palcami rozdrobnić przyprawę, usuwając wszystkie grudki.
Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Przyprawić steki odrobiną soli morskiej i skropić połową oliwy. Grillować je 2-3 minuty z każdej strony, jeśli chcemy żeby były półkrwiste. Ewentualnie zaczekać, aż mięso osiągnie taki stopień wysmażenia, jaki kto lubi.
W tym czasie posiekać drobno trawę cytrynową na desce do krojenia. Połowę trawy przełożyć do małej miski. Zmielić trochę czarnego pieprzu nad trawą cytrynową na desce, po czym posypać odrobiną soli cytrynowej. Na wierzchu położyć steki, przyprawić je odrobiną soli cytrynowej i czarnym pieprzem, po czym posypać resztką posiekanej trawy cytrynowej. Odłożyć na 5 minut przykryte folią aluminiową w ciepłym miejscu.
Przygotować deskę mięs z grilla albo podawać steki na oddzielnych talerzach, skropione sokami, oliwą i posypane resztą trawy cytrynowej, razem z ćwiartkami cytryny.