Do góry

Dania główne Przepis na:

Steki z trawą cytrynową i pieprzem

Steki z trawą cytrynową i pieprzem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano:

Odsłon: 96

Soczysty i smaczny kawałek mięsa idealnie nadający się do grillowania.

Składniki

  • 4 steki z kością
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki trawy cytrynowej (tylko biała część)
  • ćwiartki cytrny jako dodatek
  • sól cytrynowa ( łyżka soli morskiej oraz drobno starta skórka z 1/2 cytryny)
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Steki z trawą cytrynową i pieprzem

Przygotowanie

  1. Najpierw trzeba przygotować sól cytrynową. Dokładnie utrzeć sól morską i skórkę cytrynową w moździerzu. Przełożyć do małej brytfanny i zostawić w ciepłym miejscu na 8 godzin albo całą noc, żeby mieszanka odrobinę wyschła. Palcami rozdrobnić przyprawę, usuwając wszystkie grudki.

  2. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Przyprawić steki odrobiną soli morskiej i skropić połową oliwy. Grillować je 2-3 minuty z każdej strony, jeśli chcemy żeby były półkrwiste. Ewentualnie zaczekać, aż mięso osiągnie taki stopień wysmażenia, jaki kto lubi.

  3. W tym czasie posiekać drobno trawę cytrynową na desce do krojenia. Połowę trawy przełożyć do małej miski. Zmielić trochę czarnego pieprzu nad trawą cytrynową na desce, po czym posypać odrobiną soli cytrynowej. Na wierzchu położyć steki, przyprawić je odrobiną soli cytrynowej i czarnym pieprzem, po czym posypać resztką posiekanej trawy cytrynowej. Odłożyć na 5 minut przykryte folią aluminiową w ciepłym miejscu.

  4. Przygotować deskę mięs z grilla albo podawać steki na oddzielnych talerzach, skropione sokami, oliwą i posypane resztą trawy cytrynowej, razem z ćwiartkami cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń