Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Swojskie pyzy z mięsem"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10869
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3505
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2585
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10869
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3505
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2585
Składniki
Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na smalcu, wystudzić. Połowę wymieszać z mięsem, przyprawami, jajkiem i 1 łyżką wody.
Ziemniaki obrać. Połowę zetrzeć na tarce, połowę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wymieszać z ziemniakami utartymi (nadmiar wody wcześniej odcisnąć), jajkami, mąkami. Zagnieść ciasto, podzielić na ok. 16 kulek. Każdą spłaszczyć w dłoniach, nałożyć farsz, zlepić, uformować kulkę.
Pyzy gotować w osolonym wrzątku ok. 5 minut od wypłynięcia. Odcedzić, okrasić wcześniej podsmażoną cebulą.
Farsz można zagęścić 1-2 łyżkami bułki tartej. Niektórzy dodają do wrzątku 1 łyżkę oleju, by pyzy nie skleiły się podczas gotowania.
ok. 35 minut.Źródło: Twoje Imperium