Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite danie! Zaskoczy twoją rodzine i przyjaciól ! Ten pachnący, złocisty kurczak przekona do siebie nawet największe niejadki. Komponuje się doskonale z pieczonymi ziemniaczkami oraz warzywami.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4416
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11998
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6826
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5615
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4416
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11998
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6826
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5615
Składniki
Nastawić piekarnik na 180 °C. Wytnij z kurczaka kręgosłup i rozplasz ( w razie wątpliwosci, proszę popatrzec na zdjęcia ). Umyj kurczaka i wysusz go lekko ręcznikiem papierowym. Masło wymieszaj z 4 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz pierwsza szczypta szafranu (opcjonalnie można dodać chilli). Doprawić sola i pieprzem wedle uznania. Odstawić mieszankę na czas obierania ziemniaków. Skroić ziemniaki w talarki. Wyłożyć brytwankę talarkami. Pozostały czosnek dorzucić do talarków, polać oliwa, druga szczypta szafranu oraz posypać tymiankiem. Sól i pieprz wedle uznania.
Miękkie masło z szafranem wymieszać aby uzyskać piękny żółty kolor. Teraz delikatnie podnieś skórę kurczaka i zacznij wcierać masło w mięso aż cały kurczak będzie dokładnie natarty. Jeżeli zostało ci jakieś masło możesz natrzeć nim skórę na piersiach kurczaka.
Przygotuj 250ml bulionu najlepiej z kurczaka, ale może tez być warzywny. Jeżeli masz domowy bulion jak najbardziej go użyj. Jeżeli jedyne co masz to kostkę bulionowa to tez będzie smacznie. Nalej bulionu na ziemniaki tak aby były w połowie zanurzone. Jeżeli poziom bulionu obniży sie znacznie w czasie pieczenia dodaj więcej, żeby ziemniaczki nam nie wyschły. Włóż kurczaka do brywtanki, na ziemniaki i wsadź do nagrzanego piekarnika na 1godz 20 min, sprawdzając po 45min stan kurczaka.
Po 1 godzinie i 20 minutach wyciągnij kurczaka i pozwól mu odetchnąć przez 10 min - dzięki temu nasz kurczak będzie soczysty. Jeżeli skórka kurczaka nie jest wystarczająco chrupiąca, nastaw piekarnik na 240 °C z termo-obiegiem i wsadzać kurczaka z powrotem do piekarnika na 5-10 minut aż skorka będzie złocista i chrupiąca! Smacznego :) Tak pięknie upieczonego kurczaka można podawać z surówką, sałatką lub pieczonymi warzywami np. marchewka, dynia.