Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szaszłyki z dorsza, cukinii i pomidorków"
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 772
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 407
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15174
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1849
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 772
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 407
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15174
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1849
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 6,30 zł
Szczypiorek drobno siekamy. Cukinię kroimy na kawałki. Pomidorki koktajlowe myjemy i osuszamy.
Sezam prażymy na małej patelni, aż nabierze delikatnie złotego koloru.
Filety rybne płuczemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki i odstawiamy na 10–15 minut, aby przeszły jego smakiem i aromatem.
Na drewniane patyczki nadziewamy na przemian kawałki dorsza, cukinię, zrolowane plastry boczku i pomidorki koktajlowe. Na patelni rozgrzewamy dość sporą ilość oleju i smażymy szaszłyki z obu stron 4–5 minut.
Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Skrapiamy delikatnie sokiem z limonki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, solą, posiekanym drobno szczypiorkiem oraz uprażonym sezamem.
Danie możemy podać na obiad, tak jak panierowaną rybę, czyli z ziemniakami z wody oraz surówką z kiszonej młodej kapusty lub z kiszonymi ogórkami.
Wartość odżywcza porcji 500 kcal Białko 30 g/Tłuszcz 26 g/Węglowodany 35 gŹródło: Rewia