Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szaszłyki z dorsza, cukinii i pomidorków"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119373
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8968
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3223
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119373
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8968
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3223
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 6,30 zł
Szczypiorek drobno siekamy. Cukinię kroimy na kawałki. Pomidorki koktajlowe myjemy i osuszamy.
Sezam prażymy na małej patelni, aż nabierze delikatnie złotego koloru.
Filety rybne płuczemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki i odstawiamy na 10–15 minut, aby przeszły jego smakiem i aromatem.
Na drewniane patyczki nadziewamy na przemian kawałki dorsza, cukinię, zrolowane plastry boczku i pomidorki koktajlowe. Na patelni rozgrzewamy dość sporą ilość oleju i smażymy szaszłyki z obu stron 4–5 minut.
Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Skrapiamy delikatnie sokiem z limonki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, solą, posiekanym drobno szczypiorkiem oraz uprażonym sezamem.
Danie możemy podać na obiad, tak jak panierowaną rybę, czyli z ziemniakami z wody oraz surówką z kiszonej młodej kapusty lub z kiszonymi ogórkami.
Wartość odżywcza porcji 500 kcal Białko 30 g/Tłuszcz 26 g/Węglowodany 35 gŹródło: Rewia