Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szczawiowa z jajkiem"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 358
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 159
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 358
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 159
Składniki
Przebierz i opłucz listki szczawiu, pozostaw na sicie do lekkiego ocieknięcia. W tym czasie ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na małe kawałki (np. w kostkę). Obierz kawałek selera, pozostaw w całości.
Oczyszczoną i opłukaną starannie marchewkę pokrój na kawałki lub w plasterki. Szczaw posiekaj (razem z łodyżkami), przełóż do dużego rondla lub garnka o grubym dnie, dodaj masło, duś na średnim ogniu, mieszając, 5 minut.
Wlej bulion warzywny (może być z kostki). Wrzuć kawałek selera, pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki oraz rozdrobnioną marchew. Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut.
Pod koniec wlej do zupy śmietanę. Podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem i cukrem. Jeśli chcesz, możesz wyjąć z zupy kilka ziemniaków, a to, co pozostało w garnku, zmiksować na krem. Na koniec do kremu wrzuć odłożone ziemniaki.
W osobnym naczyniu zagotuj wodę z solą. Wrzuć jajka i ugotuj na twardo. Wyjmij, przestudź, obierz ze skorupek. Każde jajko pokrój na ćwiartki. Gotową zupę szczawiową rozlej do miseczek. Udekoruj koperkiem. Podawaj z jajkami.Źródło: Świat kobiety