Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szczawiowa z jajkiem"
Przebierz i opłucz listki szczawiu, pozostaw na sicie do lekkiego ocieknięcia. W tym czasie ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na małe kawałki (np. w kostkę). Obierz kawałek selera, pozostaw w całości.
Oczyszczoną i opłukaną starannie marchewkę pokrój na kawałki lub w plasterki. Szczaw posiekaj (razem z łodyżkami), przełóż do dużego rondla lub garnka o grubym dnie, dodaj masło, duś na średnim ogniu, mieszając, 5 minut.
Wlej bulion warzywny (może być z kostki). Wrzuć kawałek selera, pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki oraz rozdrobnioną marchew. Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut.
Pod koniec wlej do zupy śmietanę. Podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem i cukrem. Jeśli chcesz, możesz wyjąć z zupy kilka ziemniaków, a to, co pozostało w garnku, zmiksować na krem. Na koniec do kremu wrzuć odłożone ziemniaki.
W osobnym naczyniu zagotuj wodę z solą. Wrzuć jajka i ugotuj na twardo. Wyjmij, przestudź, obierz ze skorupek. Każde jajko pokrój na ćwiartki. Gotową zupę szczawiową rozlej do miseczek. Udekoruj koperkiem. Podawaj z jajkami.Źródło: Świat kobiety
Od zawsze bardzo chętnie i często przyrządzam jajka w różnych postaciach – na...
Odsłon: 1373
Jajka sadzone podane ze smażonymi ziemniakami, posypane szczypiorem.
Odsłon: 1473
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 296
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 307
Chleb słonecznikowy domowej roboty to świetna alternatywa dla pieczywa ze skl...
Odsłon: 366
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 296
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 307
Chleb słonecznikowy domowej roboty to świetna alternatywa dla pieczywa ze skl...
Odsłon: 366
Składniki
Przebierz i opłucz listki szczawiu, pozostaw na sicie do lekkiego ocieknięcia. W tym czasie ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na małe kawałki (np. w kostkę). Obierz kawałek selera, pozostaw w całości.
Oczyszczoną i opłukaną starannie marchewkę pokrój na kawałki lub w plasterki. Szczaw posiekaj (razem z łodyżkami), przełóż do dużego rondla lub garnka o grubym dnie, dodaj masło, duś na średnim ogniu, mieszając, 5 minut.
Wlej bulion warzywny (może być z kostki). Wrzuć kawałek selera, pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki oraz rozdrobnioną marchew. Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut.
Pod koniec wlej do zupy śmietanę. Podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem i cukrem. Jeśli chcesz, możesz wyjąć z zupy kilka ziemniaków, a to, co pozostało w garnku, zmiksować na krem. Na koniec do kremu wrzuć odłożone ziemniaki.
W osobnym naczyniu zagotuj wodę z solą. Wrzuć jajka i ugotuj na twardo. Wyjmij, przestudź, obierz ze skorupek. Każde jajko pokrój na ćwiartki. Gotową zupę szczawiową rozlej do miseczek. Udekoruj koperkiem. Podawaj z jajkami.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Dania główne
Dania główne
Schabowy z frytkami i surówką z kapusty kiszonej.
Dania główne
PIRZOLA. Przepyszny grillowany kurczak z pieczonymi warzywami.
Dania główne
ORMIAŃSKA HASZLAMA Z KARKÓWKĄ JAGNIĘCĄ
Dania główne
Pieczony morszczuk w warzywach
Schabowy z frytkami i surówką z kapusty kiszonej.
Kotlet schabowy podany z chrupiącymi frytkami i surówką z kiszonej kapusty or...
Odsłon: 10
PIRZOLA. Przepyszny grillowany kurczak z pieczonymi warzywami.
Słowo PIRZOLA po polsku znaczy posiekać. Tak więc zapraszamy Was do wypróbowa...
Odsłon: 40