Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sztuka mięsa w chrzanowym sosie"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17242
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 431
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 70
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 161
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 173
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17242
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 431
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 70
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 161
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 173
Składniki
Wołowinę umyć, osuszyć, obsmażyć na dużym ogniu na łyżce oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać litrem gorącej wody, dodać oczyszczoną włoszczyznę (bez krojenia), opaloną nad ogniem cebulę, 4 sztuki ziela angielskiego, 2 liście laurowe. Gotować ok. 2 godziny, oprószyć solą, pieprzem.
W trakcie gotowania mięsa (na małym ogniu, pod przykryciem), przygotować sos. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć na złoto, mieszając, by nie było grudek ani surowej mąki. Rozprowadzić ją bulionem i śmietanką.
Ciągle mieszając, dodawać po 1 łyżce chrzan. Całość doprawić solą, sokiem z cytryny (ok. 2-3 łyżeczki) i cukrem.
Ugotowaną do miękkości wołowinę wyjąć z wywaru, pokroić w dość grube plastry. Podawać obficie polaną sosem chrzanowym.
Wypróbuj też sztukę mięsa w sosie musztardowo-miodowym. Do zasmażki dodaj 400 ml bulionu oraz po 3 łyżki musztardy i miodu.
ok. 130 minutŹródło: Twoje Imperium