W kwietniu Ikea opublikowała przepis na swoje słynne i bardzo przez wielu lubiane klopsiki z kremowym sosie. Postanowiłam je więc zrobić i podzielić się z Wami przepisem w moim wykonaniu. Mam nadzieje, że tak jak i mi ta domowa wersja klopsików Wam posmakuje.
Szwedzkie klopsiki z Ikei w kremowym sosie.
Składniki
- KLOPSIKI:
- 250 G MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO
- 500 G MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO
- 5 ŁYŻEK MLEKA
- 1 JAJKO
- 1 ŚREDNIA CEBULA
- 1 ZĄBEK CZOSNKU
- 100 G BUŁKI TARTEJ
- SOL I PIEPRZ DO SMAKU, ALE NIE ŻAŁOWAĆ
- OLEJ DO SMAŻENIA
- KREMOWY SOS:
- 150 ML GĘSTEJ ŚMIETANY 30 %
- 150 ML BULIONU WARZYWNEGO
- 150 ML BULIONU WOŁOWEGO
- 2 ŁYŻECZKI SOSU SOJOWEGO
- 1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DIJON
- 3 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ
- 3 ŁYŻKI MASŁA
Składniki
- KLOPSIKI:
- 250 G MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO
- 500 G MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO
- 5 ŁYŻEK MLEKA
- 1 JAJKO
- 1 ŚREDNIA CEBULA
- 1 ZĄBEK CZOSNKU
- 100 G BUŁKI TARTEJ
- SOL I PIEPRZ DO SMAKU, ALE NIE ŻAŁOWAĆ
- OLEJ DO SMAŻENIA
- KREMOWY SOS:
- 150 ML GĘSTEJ ŚMIETANY 30 %
- 150 ML BULIONU WARZYWNEGO
- 150 ML BULIONU WOŁOWEGO
- 2 ŁYŻECZKI SOSU SOJOWEGO
- 1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DIJON
- 3 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ
- 3 ŁYŻKI MASŁA

Etapy przygotowania
ZROBIĆ KLOPSY: CEBULE CZOSNEK OBRAĆ. CEBULĘ POKROIĆ W DROBNA KOSTKĘ, A CZOSNEK ZETRZEĆ NA DROBNEJ TARCE. MIĘSO PRZEŁOŻYĆ DO MISKI I DODAĆ DO NIEGO RESZTĘ SKŁADNIKÓW, NA KONIEC DOBRZE PRZYPRAWIĆ PIEPRZEM I SOLĄ. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ, TAK ABY WSZYSTKIE SKŁADNIKI SIĘ ZE SOBĄ POŁĄCZYŁY I RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZIŁY.

Z TAK PRZYGOTOWANEGO MIĘSA UFORMOWAĆ MALE KLOPSIKI. KLOPSIKI UŁOŻYĆ NA TALERZU, NASTĘPNIE TALERZ PRZYKRYĆ FOLIA SPOŻYWCZA I ODSTAWIĆ DO LODÓWKI NA 2 GODZINY. KIEDY KLOPSIKI SIĘ JUŻ DOBRZE ZAMARYNUJĄ, NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ I JE NA NIM USMAŻYĆ. OBSMAŻAMY ZE WSZYSTKICH STRON. USMAŻONE PRZEŁOŻYĆ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO I OPIEC JE W PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 180 ST. C. PRZEZ 30 MINUT.

W MIĘDZYCZASIE ZROBIĆ SOS: W GARNKU ROZPUŚCIĆ MASŁO. DO ROZPUSZCZONEGO MASŁA DOSYPAĆ MĄKĘ I CAŁY CZAS MIESZAJĄC POGOTOWAĆ 2 MINUTY. NASTĘPNIE DODAĆ BULION WARZYWNY I DOBRZE ROZPROWADZIĆ GO Z MASŁEM I MAKA. BĘDZIE BARDZO SZYBKO GĘSTNIAŁ WIEC NIE PRZESTAWAĆ MIESZAĆ. DODAĆ BULION WOŁOWY, NASTĘPNIE ŚMIETANĘ, SOS SOJOWY I MUSZTARDĘ. CAŁOŚĆ ZAGOTOWAĆ DO MOMENTU AZ SOS ZACZNIE GĘSTNIEĆ. GOTOWE PULPETY WYJĄĆ Z PIEKARNIKA, POLAĆ JE SOSEM I PODAWAĆ Z ULUBIONYMI DODATKAMI. SMACZNEGO!

Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 606
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 606



Składniki
- KLOPSIKI:
- 250 G MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO
- 500 G MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO
- 5 ŁYŻEK MLEKA
- 1 JAJKO
- 1 ŚREDNIA CEBULA
- 1 ZĄBEK CZOSNKU
- 100 G BUŁKI TARTEJ
- SOL I PIEPRZ DO SMAKU, ALE NIE ŻAŁOWAĆ
- OLEJ DO SMAŻENIA
- KREMOWY SOS:
- 150 ML GĘSTEJ ŚMIETANY 30 %
- 150 ML BULIONU WARZYWNEGO
- 150 ML BULIONU WOŁOWEGO
- 2 ŁYŻECZKI SOSU SOJOWEGO
- 1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DIJON
- 3 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ
- 3 ŁYŻKI MASŁA
ZROBIĆ KLOPSY: CEBULE CZOSNEK OBRAĆ. CEBULĘ POKROIĆ W DROBNA KOSTKĘ, A CZOSNEK ZETRZEĆ NA DROBNEJ TARCE. MIĘSO PRZEŁOŻYĆ DO MISKI I DODAĆ DO NIEGO RESZTĘ SKŁADNIKÓW, NA KONIEC DOBRZE PRZYPRAWIĆ PIEPRZEM I SOLĄ. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ, TAK ABY WSZYSTKIE SKŁADNIKI SIĘ ZE SOBĄ POŁĄCZYŁY I RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZIŁY.
Z TAK PRZYGOTOWANEGO MIĘSA UFORMOWAĆ MALE KLOPSIKI. KLOPSIKI UŁOŻYĆ NA TALERZU, NASTĘPNIE TALERZ PRZYKRYĆ FOLIA SPOŻYWCZA I ODSTAWIĆ DO LODÓWKI NA 2 GODZINY. KIEDY KLOPSIKI SIĘ JUŻ DOBRZE ZAMARYNUJĄ, NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ I JE NA NIM USMAŻYĆ. OBSMAŻAMY ZE WSZYSTKICH STRON. USMAŻONE PRZEŁOŻYĆ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO I OPIEC JE W PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 180 ST. C. PRZEZ 30 MINUT.
W MIĘDZYCZASIE ZROBIĆ SOS: W GARNKU ROZPUŚCIĆ MASŁO. DO ROZPUSZCZONEGO MASŁA DOSYPAĆ MĄKĘ I CAŁY CZAS MIESZAJĄC POGOTOWAĆ 2 MINUTY. NASTĘPNIE DODAĆ BULION WARZYWNY I DOBRZE ROZPROWADZIĆ GO Z MASŁEM I MAKA. BĘDZIE BARDZO SZYBKO GĘSTNIAŁ WIEC NIE PRZESTAWAĆ MIESZAĆ. DODAĆ BULION WOŁOWY, NASTĘPNIE ŚMIETANĘ, SOS SOJOWY I MUSZTARDĘ. CAŁOŚĆ ZAGOTOWAĆ DO MOMENTU AZ SOS ZACZNIE GĘSTNIEĆ. GOTOWE PULPETY WYJĄĆ Z PIEKARNIKA, POLAĆ JE SOSEM I PODAWAĆ Z ULUBIONYMI DODATKAMI. SMACZNEGO!
Super :) Wole je jeść, niż składać meble ;p
pyszotka:)
O rany, mój syn uwielbia klopsiki pod każdą postacią. Dzięki za przepis. Zapisuję ☜(゚ヮ゚☜)
Bardzo apetyczne klopsiki. Mam w planie na jutro , to przepis jak znalazł.Z tym , że ja odwróciłbym proporcje i dał więcej mięsa wieprzowego ,ale to już jak kto woli. Gratuluję bardzo :-)