Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kwietniu Ikea opublikowała przepis na swoje słynne i bardzo przez wielu lubiane klopsiki z kremowym sosie. Postanowiłam je więc zrobić i podzielić się z Wami przepisem w moim wykonaniu. Mam nadzieje, że tak jak i mi ta domowa wersja klopsików Wam posmakuje.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 178
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 178
Składniki
ZROBIĆ KLOPSY: CEBULE CZOSNEK OBRAĆ. CEBULĘ POKROIĆ W DROBNA KOSTKĘ, A CZOSNEK ZETRZEĆ NA DROBNEJ TARCE. MIĘSO PRZEŁOŻYĆ DO MISKI I DODAĆ DO NIEGO RESZTĘ SKŁADNIKÓW, NA KONIEC DOBRZE PRZYPRAWIĆ PIEPRZEM I SOLĄ. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ, TAK ABY WSZYSTKIE SKŁADNIKI SIĘ ZE SOBĄ POŁĄCZYŁY I RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZIŁY.
Z TAK PRZYGOTOWANEGO MIĘSA UFORMOWAĆ MALE KLOPSIKI. KLOPSIKI UŁOŻYĆ NA TALERZU, NASTĘPNIE TALERZ PRZYKRYĆ FOLIA SPOŻYWCZA I ODSTAWIĆ DO LODÓWKI NA 2 GODZINY. KIEDY KLOPSIKI SIĘ JUŻ DOBRZE ZAMARYNUJĄ, NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ I JE NA NIM USMAŻYĆ. OBSMAŻAMY ZE WSZYSTKICH STRON. USMAŻONE PRZEŁOŻYĆ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO I OPIEC JE W PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 180 ST. C. PRZEZ 30 MINUT.
W MIĘDZYCZASIE ZROBIĆ SOS: W GARNKU ROZPUŚCIĆ MASŁO. DO ROZPUSZCZONEGO MASŁA DOSYPAĆ MĄKĘ I CAŁY CZAS MIESZAJĄC POGOTOWAĆ 2 MINUTY. NASTĘPNIE DODAĆ BULION WARZYWNY I DOBRZE ROZPROWADZIĆ GO Z MASŁEM I MAKA. BĘDZIE BARDZO SZYBKO GĘSTNIAŁ WIEC NIE PRZESTAWAĆ MIESZAĆ. DODAĆ BULION WOŁOWY, NASTĘPNIE ŚMIETANĘ, SOS SOJOWY I MUSZTARDĘ. CAŁOŚĆ ZAGOTOWAĆ DO MOMENTU AZ SOS ZACZNIE GĘSTNIEĆ. GOTOWE PULPETY WYJĄĆ Z PIEKARNIKA, POLAĆ JE SOSEM I PODAWAĆ Z ULUBIONYMI DODATKAMI. SMACZNEGO!