Do góry

Dania główne Przepis na:

Szwedzkie klopsiki z Ikei w kremowym sosie.

Szwedzkie klopsiki z Ikei w kremowym sosie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 1504

Dodano:

Odsłon: 1377

W kwietniu Ikea opublikowała przepis na swoje słynne i bardzo przez wielu lubiane klopsiki z kremowym sosie. Postanowiłam je więc zrobić i podzielić się z Wami przepisem w moim wykonaniu. Mam nadzieje, że tak jak i mi ta domowa wersja klopsików Wam posmakuje.

Składniki

  • KLOPSIKI:
  • 250 G MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO
  • 500 G MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO
  • 5 ŁYŻEK MLEKA
  • 1 JAJKO
  • 1 ŚREDNIA CEBULA
  • 1 ZĄBEK CZOSNKU
  • 100 G BUŁKI TARTEJ
  • SOL I PIEPRZ DO SMAKU, ALE NIE ŻAŁOWAĆ
  • OLEJ DO SMAŻENIA
  • KREMOWY SOS:
  • 150 ML GĘSTEJ ŚMIETANY 30 %
  • 150 ML BULIONU WARZYWNEGO
  • 150 ML BULIONU WOŁOWEGO
  • 2 ŁYŻECZKI SOSU SOJOWEGO
  • 1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DIJON
  • 3 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ
  • 3 ŁYŻKI MASŁA
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szwedzkie klopsiki z Ikei w kremowym sosie.

Przygotowanie

  1. ZROBIĆ KLOPSY: CEBULE CZOSNEK OBRAĆ. CEBULĘ POKROIĆ W DROBNA KOSTKĘ, A CZOSNEK ZETRZEĆ NA DROBNEJ TARCE.

    MIĘSO PRZEŁOŻYĆ DO MISKI I DODAĆ DO NIEGO RESZTĘ SKŁADNIKÓW, NA KONIEC DOBRZE PRZYPRAWIĆ PIEPRZEM I SOLĄ. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ, TAK ABY WSZYSTKIE SKŁADNIKI SIĘ ZE SOBĄ POŁĄCZYŁY I RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZIŁY.

  2. Z TAK PRZYGOTOWANEGO MIĘSA UFORMOWAĆ MALE KLOPSIKI. KLOPSIKI UŁOŻYĆ NA TALERZU, NASTĘPNIE TALERZ PRZYKRYĆ FOLIA SPOŻYWCZA I ODSTAWIĆ DO LODÓWKI NA 2 GODZINY.

    KIEDY KLOPSIKI SIĘ JUŻ DOBRZE ZAMARYNUJĄ, NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ I JE NA NIM USMAŻYĆ. OBSMAŻAMY ZE WSZYSTKICH STRON. USMAŻONE PRZEŁOŻYĆ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO I OPIEC JE W PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 180 ST. C. PRZEZ 30 MINUT.

  3. W MIĘDZYCZASIE ZROBIĆ SOS: W GARNKU ROZPUŚCIĆ MASŁO. DO ROZPUSZCZONEGO MASŁA DOSYPAĆ MĄKĘ I CAŁY CZAS MIESZAJĄC POGOTOWAĆ 2 MINUTY. NASTĘPNIE DODAĆ BULION WARZYWNY I DOBRZE ROZPROWADZIĆ GO Z MASŁEM I MAKA. BĘDZIE BARDZO SZYBKO GĘSTNIAŁ WIEC NIE PRZESTAWAĆ MIESZAĆ. DODAĆ BULION WOŁOWY, NASTĘPNIE ŚMIETANĘ, SOS SOJOWY I MUSZTARDĘ. CAŁOŚĆ ZAGOTOWAĆ DO MOMENTU AZ SOS ZACZNIE GĘSTNIEĆ.

    GOTOWE PULPETY WYJĄĆ Z PIEKARNIKA, POLAĆ JE SOSEM I PODAWAĆ Z ULUBIONYMI DODATKAMI.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 maja Super :) Wole je jeść, niż składać meble ;p Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RITAcreative- 03 maja O rany, mój syn uwielbia klopsiki pod każdą postacią. Dzięki za przepis. Zapisuję ☜(゚ヮ゚☜) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 02 maja Bardzo apetyczne klopsiki. Mam w planie na jutro , to przepis jak znalazł.Z tym , że ja odwróciłbym proporcje i dał więcej mięsa wieprzowego ,ale to już jak kto woli.
Gratuluję bardzo :-)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń