Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka peklowana

Szynka peklowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19075

Dodano:

Odsłon: 89

Sprawdzony przepis na "Szynka peklowana"

Składniki

  • 800 g szynki. Ma rynata: 2 l wody
  • 70 g soli peklowej
  • łyżeczka cukru
  • 6 ząbków czosnku
  • po 8 zia renek pieprzu czarnego i czerwonego
  • po 5 ziarenek ziela angielskiego i jałowca
  • 5 liści laurowych
  • łyżeczka soli
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szynka peklowana

Przygotowanie

  1. Marynata: wodę z przyprawami i czosnkiem zagotuj, rozpuść w niej sól peklową. Do zimnej włóż mięso. Przykryj, wstaw do lodówki na minimum 5 dni – raz dziennie je obracaj. Wyjmij mięso, osusz.

  2. Natrzyj szynkę solą, obwiąż sznurkiem. Powciskaj w nią jałowiec z marynaty. Włóż do rękawa do pieczenia. Dodaj resztę przypraw z marynaty. Zawiąż rękaw, wstaw do gorącego piekarnika.

  3. Piecz godzinę w 180°C. Zostaw 10 min w wyłączonym piekarniku. Z rękawa wyjmij po ostudzeniu.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń