Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaronowe wstążki dla wielbicieli szpinaku i sera pleśniowego
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 42
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 55
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2597
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 42
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 55
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2597
Składniki
Tagliatelle ugotować al-dente w osolonej wodzie. W czasie gdy makaron się gotuje, na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić zamrożony szpinak. Gdy się rozmrozi wcisnąć czosnek, odparować całą wodę i po odparowaniu wody smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie do szpinaku wrzucić rozdrobniony ser pleśniowy i smażyć mieszając, aż ser się rozpuści. Doprawić obydwoma gatunkami pieprzu i odrobiną zmielonej gałki. Gdy ser się rozpuści zdjąć patelnię z ognia, chwilę odczekać i dodać 2 - 3 łyżki jogurtu lub śmietany. Dobrze wymieszać. Na patelnię wrzucić ugotowany makaron, jeszcze raz dobrze wymieszać, natychmiast podawać. UWAGI: zamiast tagliatelli można użyć farfalli (makaronowe kokardki) lub penne (rurki). Sos ewentualnie można posolić już po wymieszaniu z makaronem - ser pleśniowy jest wystarczająco słony i nie należy sosu solić wcześniej (łatwo doprowadzić do niejadalności potrawy). Smacznego !