Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tagliatelle z wędzonym łososiem"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22455
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14646
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4520
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43746
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 572
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 553
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22455
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14646
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4520
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43746
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 572
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 553
Składniki
ok. 30 minut.
Orzeszki piniowe zrumienić na patelni bez tłuszczu. Bazylię i natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Wymieszać je w malakserze z orzeszkami i startym parmezanem. Dolać 7 łyżek oliwy i zmiksować na gęsty sos pesto. Przyprawić go do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Makaron tagliatelle ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Odsączyć na sitku, ale zachować 100 ml wody z gotowania makaronu. Rukolę umyć, osuszyć, drobno pokroić. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Łososia pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać resztę oliwy, smażyć na niej pomidorki przez 4 minuty. W połowie smażenia dodać rybę. Wlać śmietanę oraz wodę z gotowania makaronu. Doprowadzić całość do wrzenia. Posolić do smaku.
Makaron wymieszać z rukolą i przygotowanym zielonym pesto. Polać sosem śmietanowym z łososiem. Delikatnie przemieszać. Udekorować kawałkami cytryny i od razu podawać.Źródło: Życie na gorąco