Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta jak kwiat

Tarta jak kwiat

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Tarta jak kwiat"

Składniki

  • Na spód: 1 i 1 szklanki mąki pszennej
  • 12 dag zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml zimnej wody. Na masę: 3 cukinie
  • 4-5 marchewek
  • 5-6 plasterków szynki
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 5 łyżek musztardy np. sarepskiej lub Dijon
  • 1-2 łyżeczki oleju
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do mąki wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło, żółtko i zimną wodę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do lodówki na 45 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki for- my do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wsyp kilka garści fasoli. Piecz 15 min w temp. 180°C, usuń papier z fasolą i piecz jeszcze 5 min.

  2. Marchewki obierz, umyj, osusz. Cukinie opłucz i osusz. Warzywa pokrój wzdłuż w cienkie paski, oprósz solą. Szynkę również pokrój w  paski. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietankę, starty ser oraz musztardę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na przestudzony spód wylej masę śmietanowo- jajeczną. Plasterki cukinii, marchewki oraz szynki ułóż naprzemiennie wokół naczynia, zaczynając od jego brzegów a kończąc w środku. Wierzch skrop olejem. Piecz ok. 40 min w temperaturze 180°C.

  3. (bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 450 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń