Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta jak kwiat"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1220
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 160
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1220
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 160
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Do mąki wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło, żółtko i zimną wodę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do lodówki na 45 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki for- my do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wsyp kilka garści fasoli. Piecz 15 min w temp. 180°C, usuń papier z fasolą i piecz jeszcze 5 min.
Marchewki obierz, umyj, osusz. Cukinie opłucz i osusz. Warzywa pokrój wzdłuż w cienkie paski, oprósz solą. Szynkę również pokrój w paski. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj śmietankę, starty ser oraz musztardę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na przestudzony spód wylej masę śmietanowo- jajeczną. Plasterki cukinii, marchewki oraz szynki ułóż naprzemiennie wokół naczynia, zaczynając od jego brzegów a kończąc w środku. Wierzch skrop olejem. Piecz ok. 40 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 450 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie