Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta makaronowa z groszkiem"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 145
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 145
Składniki
W dużym garnku zagotuj wodę. Spaghetti wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj wg przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do przestudzenia oraz osączenia. Możesz także wykorzystać ugotowany makaron, który pozostał ci z obiadu.
Ciasto francuskie rozwiń (jeśli używasz ciasta mrożonego, musisz je wcześniej rozmrozić), wylep nim dno oraz boki formy okrągłej na tartę. Spód ponakłuwaj gęsto widelcem.
Szynkę pokrój w plasterki, a potem w kosteczkę. Groszek osącz na sicie z zalewy, przelej wodą. Pozostaw do ocieknięcia. Ser żółty (morski, gouda, edamski lub inny ulubiony) zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Jajka rozbij, umieść w misce, rozkłóć widelcem. Wlej gęstą kwaśną śmietanę. Masę wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pomidorki opłucz, osusz, przekrój na połówki.
Spaghetti wymieszaj z pokrojoną szynką, groszkiem i połową startego żółtego sera. Wyłóż na spód z ciasta, zalej masą jajeczno-śmietanową. Obłóż połówkami pomidorków koktajlowych i posyp resztą sera. Zapiekaj ok. 40 minut w temp. 180 st. Udekoruj listkami bazylii.Źródło: Świat kobiety