Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z buraczkami

Tarta z buraczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Tarta z buraczkami"

Składniki

  • 20 dag sera feta
  • 20 dag mąki
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 10 dag masła
  • 1 czerwona cebula
  • 50 dag czerwonych buraczków
  • 5-6 gałązek tymianku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki jasnego octu winnego
  • 15 dag kwaśnej śmietany
  • tłuszcz i mąka od formy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj 1 jajko i masło. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek. Formę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Wylep ciastem. Dociśnij je do spodu i brzegów, ponakłuwaj. Schładzaj 30 minut.

  2. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Buraczki obierz, umyj, grubo zetrzyj. Tymianek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę. Dodaj buraczki, tymianek, cukier, ocet i 50 ml wody. Duś razem 10 minut. Wystudź.

  3. Schłodzony spód piecz 10 minut w temp. 175 st. Resztę jajek wymieszaj ze śmietaną i buraczkami. Posól. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Posyp pokruszoną fetą. Piecz jeszcze 30 minut. Tartę udekoruj, np. szpinakiem.

  4. Równie dobra na spodzie z ciasta francuskiego. ok. 90 min. 1 porcja zawiera ok. 270 kcal. Ok. 1,60 zł za porcję.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń