Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z burakami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10710
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 920
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10710
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 920
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Składniki
Masło drobno posiekaj i połącz z mąką oraz solą. Rozetrzyj rękoma, aby powstały wiórki. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto, dolewając stopniowo wodę. Uformuj kulkę, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Dodaj buraki i smaż przez 3 minuty.
Następnie wlej ocet i dopraw solą i pieprzem. Pozostaw na średnim ogniu na 12 minut, aż masa będzie gęsta (od czasu do czasu mieszaj). Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Spód nakłuj widelcem i odłóż na 10 minut do lodówki.
Wyjmij i wyłóż papierem do pieczenia, obciąż grochem. Piecz w temp. 190°C z obciążeniem przez 15 minut, a potem przez 10 minut bez obciążania, aż brzegi będą lekko złote. Na ostudzone ciasto wyłóż masę z buraków, wlej śmietanę wymieszaną z jajkami i posyp serem. Piecz w 160°C przez 15 minut. Udekoruj szpinakiem.Źródło: Na żywo