Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z pomidorami"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2506
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 287
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 394
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34695
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 926
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2506
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 287
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 394
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34695
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 926
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, pokrojone na wiórki masło oraz jajko i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, wstaw do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy do tarty. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piekarnik nagrzej do 180° C, formę z ciastem wstaw na 10 minut. Po tym czasie usuń papier, piecz 5 minut. Przestudź.
Boczek pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Pomidorki umyj i osusz. Na teflonową patelnię wrzuć boczek. Gdy zacznie się rumienić i wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę. Smaż tak długo, aż się zeszkli.
Przestudź, a następnie wyłóż na ciasto. Do miseczki wbij jajka, wlej śmietankę, dodaj suszoną bazylię, całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masą zalej ciasto, na wierzchu ułóż pomidorki. Piecz 20-30 minut w temp. 180° C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 590 kilokaloriŹródło: Świat i Ludzie