Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z pomidorami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 25
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1248
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 25
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1248
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, pokrojone na wiórki masło oraz jajko i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, wstaw do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki formy do tarty. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piekarnik nagrzej do 180° C, formę z ciastem wstaw na 10 minut. Po tym czasie usuń papier, piecz 5 minut. Przestudź.
Boczek pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Pomidorki umyj i osusz. Na teflonową patelnię wrzuć boczek. Gdy zacznie się rumienić i wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę. Smaż tak długo, aż się zeszkli.
Przestudź, a następnie wyłóż na ciasto. Do miseczki wbij jajka, wlej śmietankę, dodaj suszoną bazylię, całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masą zalej ciasto, na wierzchu ułóż pomidorki. Piecz 20-30 minut w temp. 180° C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 590 kilokaloriŹródło: Świat i Ludzie