Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ten znalazłam na jednym z najlepszych polskich blogów kulinarnych u Komarki. Ja użyłam innego typu mozzarelli, takiej jak do pizzy, a nie kulek, bo akurat taką miałam na stanie, dołożyłam jeszcze cukinię, bo zostało mi pół z innej potrawy. Zdecydowałam się na otrębowy spód, żeby trochę przyoszczędzić na węglowodanach, skoro i tak tona mozzarelli tu jest. Tarta jest pyszna, karmelizowana cebula idealnie się tutaj komponuje z pozostałymi składnikami. No, ale jak już wspomniałam, ze względu na ilość sera, jeden kawałek w zupełności wystarczy, choć nie powiem, kusi oj kusi tarta teraz, stojąc na stole:)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 95
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 47
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 137
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 95
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 47
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 137
Składniki
Obydwa rodzaje otrąb wymieszać , z serkiem homo i żółtkami.(. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać sól i pieprz. Na końcu dodać ubite białka. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Masę otrębową wylać na formę do tarty i wygładzić łyżką. Piec 10 min. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
Pomidory przekroić na pół, ułożyć w niskim naczyniu żaroodpornym, miąższem do góry, posolić, skropić oliwą i zapiekać w piekarniku przez 10 min. W tym czasie rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i smażyć cebulę, aż będzie miękka, dodać cukier i smażyć, aż się zacznie się karmelizować.
Na upieczonym spodzie ułożyć karmelizowaną cebulę i na przemian pomidory, mozzarellę i cukinię. Włożyć do piekarnika i piec, aż mozzarella zacznie się topić. Gotowe!