Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ten znalazłam na jednym z najlepszych polskich blogów kulinarnych u Komarki. Ja użyłam innego typu mozzarelli, takiej jak do pizzy, a nie kulek, bo akurat taką miałam na stanie, dołożyłam jeszcze cukinię, bo zostało mi pół z innej potrawy. Zdecydowałam się na otrębowy spód, żeby trochę przyoszczędzić na węglowodanach, skoro i tak tona mozzarelli tu jest. Tarta jest pyszna, karmelizowana cebula idealnie się tutaj komponuje z pozostałymi składnikami. No, ale jak już wspomniałam, ze względu na ilość sera, jeden kawałek w zupełności wystarczy, choć nie powiem, kusi oj kusi tarta teraz, stojąc na stole:)
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1917
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7412
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2921
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1917
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7412
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2921
Składniki
Obydwa rodzaje otrąb wymieszać , z serkiem homo i żółtkami.(. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać sól i pieprz. Na końcu dodać ubite białka. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Masę otrębową wylać na formę do tarty i wygładzić łyżką. Piec 10 min. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
Pomidory przekroić na pół, ułożyć w niskim naczyniu żaroodpornym, miąższem do góry, posolić, skropić oliwą i zapiekać w piekarniku przez 10 min. W tym czasie rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i smażyć cebulę, aż będzie miękka, dodać cukier i smażyć, aż się zacznie się karmelizować.
Na upieczonym spodzie ułożyć karmelizowaną cebulę i na przemian pomidory, mozzarellę i cukinię. Włożyć do piekarnika i piec, aż mozzarella zacznie się topić. Gotowe!