Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z porem i boczkiem

Tarta z porem i boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 435

Dodano:

Odsłon: 4886

Tarta przygotowana na cieście francuskim jest równie pyszna jak na kruchym

Składniki

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2 pory
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • tymianek
  • Sól
  • pieprz
  • oliwa
  • masło
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w małe plasterki i smażymy na oliwie. Por myjemy, kroimy w plasterki ok. 0,5 cm i dusimy na maśle. Boczek i por odstawiemy do ostudzenia. Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy do środka rozwałkowane ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę i przyprawy dokładnie mieszamy. Przygotowany wcześniej boczek i por przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut do ścięcia masy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 września 2013 Pyszne i łatwe w przygotowaniu, za przepis "kciuk"

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń