Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tartaletki serowe"
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 118
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 139
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 312
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 118
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 139
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 312
Składniki
Zimne masło posiekaj z przesianą mąką. Dodaj cukier, pół łyżeczki soli oraz śmietanę. Zagnieć ciasto (w razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki lodowatej wody). Uformuj z niego kulę, owiń ją w folię i odłóż na ok. 30 minut do lodówki.
Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. 5 dag odłóż, resztę połącz z jednym roztrzepanym jajkiem. Dopraw masę do smaku solą oraz pieprzem.
Odłożony żółty ser połącz z drugim jajkiem i pokruszonym serem pleśniowym, dopraw solą i pieprzem. Pomidorki (koktajlowe lub rzymskie) oczyść, pokrój na połówki. Obrane szparagi obgotuj w osolonym wrzątku (10 min), osącz i pokrój na kawałki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim foremki do tartaletek. Połowę napełnij masą z serem pleśniowym, rozłóż pokrojone szparagi. Resztę napełnij masą z żółtego sera i pomidorkami. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Dekoruj listkami natki.
czas ok. 45 min; porcja – 290 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety