Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tartaletki z szynką i żółtym serem"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3748
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 696
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3748
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 696
Składniki
Ser żółty zetrzyj na tarce na małych oczkach. Szynkę pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Na patelnię wrzuć masło, podgrzej. Gdy będzie gorące, wrzuć posiekaną cebulę, mieszając – zeszklij. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż jeszcze około 1 min.
Wystudź. Do miski wbij jajka, rozmąć trzepaczką lub widelcem. Dodaj śmietanę, tymianek oraz starty ser, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ser kozi lub pleśniowy pokrój w plastry.
Z ciasta francuskiego wytnij kółka o średnicy trochę większej niż foremki. Wylep nimi dno oraz boki foremek. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp suchą fasolę lub groch. Piecz około 15 minut w temp. 180°C. Usuń papier z obciążeniem. Na podpieczonym cieście rozłóż cebulę oraz szynkę.
Zalej masą śmietanowo-jajeczną, na wierzchu ułóż po plastrze sera. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż ser się lekko zrumieni. Podawaj na ciepło lub na zimno.
50 minut. Sztuka: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie