Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 119
Dodano: 09.06.2009
Odsłon: 5023
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
PIERŚ Z KURCZAKA UMYĆ, OSUSZYĆ PAPIEROWYM RĘCZNIKIEM I POKROIĆ NA NIEWIELKIE KOSTKI. POKROJONĄ PIERŚ PRZYPRAWIĆ VEGETĄ, PAPRYKĄ SŁODKĄ, PRZYPRAWĄ DO KURCZAKA I CZOSNKIEM W GRANULKACH. WYMIESZAĆ I ODSTAWIĆ NA OK 20 MINUT, AŻ MIĘSKO NASIĄKNIE AROMATEM PRZYPRAW.
MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ SAŁATKĘ. POMIDORY I OGÓRKI POKROIĆ W DROBNĄ KOSTECZKĘ. DODAĆ TROCHĘ OCTU I PRZYPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM. JEŚLI KTOŚ LUBI BARDZIEJ NA SŁODKO MOŻNA DODAĆ ODROBINĘ CUKRU DO SMAKU. WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ I WSTAWIĆ DO LODÓWKI.
NASTĘPNIE NALEŻY PRZYGOTOWAĆ SOS CZOSNKOWY: ŚMIETANĘ, MAJONEZ, PRZECIŚNIĘTE ZĄBKI CZOSNKU WYMIESZAĆ RAZEM. DOPRAWIĆ SOLA I PIEPRZEM. WSTAWIĆ DO LODÓWKI, AŻ SOS SIĘ ODPOWIEDNIO SCHŁODZI.
GDY SOS I SAŁATKĘ MAMY JUŻ PRZYGOTOWANE WRACAMY DO MIĘSKA. KAŻDĄ KOSTKĘ KURCZAKA OBTACZAMY W MACE, JAJKU A NA KOŃCU W BUŁCE TARTEJ. DO JAJKA MOŻNA DODAĆ TROCHĘ MLEKA. MIĘSKO SMAŻYMY NA GŁĘBOKIM OLEJU NA ZŁOTY KOLOR. USMAŻONE MIĘSO WKŁADAMY DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO, ABY NAM NIE WYSTYGŁO.
PLACKI Z TORTILLI PODGRZEWAMY W MIKROFALÓWCE ZGODNIE Z WYTYCZNYMI NA OPAKOWANIU. NA PODGRZANE PLACKI NAKŁADAMY KOLEJNO: KOSTKI KURCZAKA, SAŁATKĘ I SOS CZOSNKOWY I ZWIJAMY. ABY NAM SIĘ NIE ROZPADAŁY, TORTILLE DO POŁOWY OWIJAMY FOLIĄ ALUMINIOWĄ.
NAJLEPIEJ SMAKUJĄ Z FRYTKAMI:)
SMACZNEGO
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

dinozzo 30 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
prowadzę bar typu fast food i wiem jak przygotować takie syte danie mniejszym wysiłkiem i nakładem pracy:):) pozdrawiam ale liczy się pomysł:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

koka333 09 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
No może faktycznie trochę przypominają macę. A można je kupić w każdym Markecie0 Kto głosował? | Odpowiedz

Tosca 09 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
Gdzie mozna kupić takie placki? To takie coś jak maca, tylko bardziej elastyczne, nie?0 Kto głosował? | Odpowiedz