Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste udka ze słodką skórką. Gorczyca miło chrupie między zębami :)
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 168
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1888
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14690
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19727
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 168
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1888
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14690
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19727
Składniki
Kawałki kurczaka umyj, dokładnie osusz i zrób na nich ukośne nacięcia.
Oba rodzaje musztardy i miód wymieszaj razem ze sobą. 3/4 mieszanki nasmaruj górną część mięsa (ta ze skórką) tak, aby dostała się do wnętrza nacięć. Odstaw na bok.
Obrane i opłukane ziemniaki pokrój na cienkie plastry. Gotuj je na parze przez 5 minut (lub w osolonej wodzie, lecz potem dobrze je osusz). Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem (wystarczy jedna łyżka), ułóż w nim ziemniaki (warstwa nie powinna być grubsza niż 5 cm), lekko posól. Na ziemniakach ułóż kawałki kurczaka skórką na dół, wyłóż na nie resztę marynaty. Dopraw pieprzem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 C i piecz przez 60 minut. Po 20 minutach pieczenia przewróć mięso na drugą stronę. Po upływie czasu pieczenia zwiększ temperaturę o 20 C i piecz przez 10 minut, aż mięso się ładnie przyrumieni. !! Smacznego !! ;)