Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z kaczki z suszonymi śliwkami

Udka z kaczki z suszonymi śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 19

Smaczny pomysł na "Udka z kaczki z suszonymi śliwkami"

Składniki

  • 4 udka z kaczki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki marmolady pomarańczowej
  • łyżka sosu sojowego l szklanka wina czerwonego
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • pomarańcza
  • laska cynamonu
  • 4 goździki l 20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 20 dag marchewki
  • 2 łyżki oleju
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udka oczyść, włóż do brytfanny i dopraw solą oraz pieprzem. Przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 170 °C. W razie potrzeby podlewaj wodą.

  2. W tym czasie przygotuj marynatę. W misce wymieszaj miód, marmoladę, sos sojowy, sól i pieprz. Po 20 minutach wyjmij udka z piekarnika, posmaruj marynatą i dopiecz do miękkości.

  3. Do rondelka wlej wino, dodaj powidła, łyżkę cukru trzcinowego, skórkę pomarańczową, cynamon i goździki. Całość wymieszaj, włóż opłukane suszone śliwki i na małym ogniu wszystko podgotuj.

  4. Następnie wyjmij kilka śliwek, a resztę rozgotuj w sosie. Tuż przed końcem pieczenia wlej sos do kaczki, dodaj odłożone śliwki i podgotuj.

  5. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć oczyszczoną i pokrojoną wzdłuż, obgotowaną wcześniej marchewkę. Całość skrop sokiem z pomarańczy i obsmaż. Do rondelka wsyp resztę cukru trzcinowego, skarmelizuj i wyciśnij resztę soku z pomarańczy.

  6. Wymieszaj, podgotuj i zdejmij z ognia. Sosem podlej marchewkę. Podawaj jako dodatek.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń