Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Udka z kaczki z suszonymi śliwkami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 246
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 119
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 246
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 119
Składniki
Udka oczyść, włóż do brytfanny i dopraw solą oraz pieprzem. Przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 170 °C. W razie potrzeby podlewaj wodą.
W tym czasie przygotuj marynatę. W misce wymieszaj miód, marmoladę, sos sojowy, sól i pieprz. Po 20 minutach wyjmij udka z piekarnika, posmaruj marynatą i dopiecz do miękkości.
Do rondelka wlej wino, dodaj powidła, łyżkę cukru trzcinowego, skórkę pomarańczową, cynamon i goździki. Całość wymieszaj, włóż opłukane suszone śliwki i na małym ogniu wszystko podgotuj.
Następnie wyjmij kilka śliwek, a resztę rozgotuj w sosie. Tuż przed końcem pieczenia wlej sos do kaczki, dodaj odłożone śliwki i podgotuj.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć oczyszczoną i pokrojoną wzdłuż, obgotowaną wcześniej marchewkę. Całość skrop sokiem z pomarańczy i obsmaż. Do rondelka wsyp resztę cukru trzcinowego, skarmelizuj i wyciśnij resztę soku z pomarańczy.
Wymieszaj, podgotuj i zdejmij z ognia. Sosem podlej marchewkę. Podawaj jako dodatek.Źródło: Na żywo