Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Udka z kaczki z suszonymi śliwkami"
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1322
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25072
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 163
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1322
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25072
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 163
Składniki
Udka oczyść, włóż do brytfanny i dopraw solą oraz pieprzem. Przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 170 °C. W razie potrzeby podlewaj wodą.
W tym czasie przygotuj marynatę. W misce wymieszaj miód, marmoladę, sos sojowy, sól i pieprz. Po 20 minutach wyjmij udka z piekarnika, posmaruj marynatą i dopiecz do miękkości.
Do rondelka wlej wino, dodaj powidła, łyżkę cukru trzcinowego, skórkę pomarańczową, cynamon i goździki. Całość wymieszaj, włóż opłukane suszone śliwki i na małym ogniu wszystko podgotuj.
Następnie wyjmij kilka śliwek, a resztę rozgotuj w sosie. Tuż przed końcem pieczenia wlej sos do kaczki, dodaj odłożone śliwki i podgotuj.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć oczyszczoną i pokrojoną wzdłuż, obgotowaną wcześniej marchewkę. Całość skrop sokiem z pomarańczy i obsmaż. Do rondelka wsyp resztę cukru trzcinowego, skarmelizuj i wyciśnij resztę soku z pomarańczy.
Wymieszaj, podgotuj i zdejmij z ognia. Sosem podlej marchewkę. Podawaj jako dodatek.Źródło: Na żywo