Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Udka z kaczki z suszonymi śliwkami"
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 41
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 49
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2590
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 41
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 49
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2590
Składniki
Udka oczyść, włóż do brytfanny i dopraw solą oraz pieprzem. Przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 170 °C. W razie potrzeby podlewaj wodą.
W tym czasie przygotuj marynatę. W misce wymieszaj miód, marmoladę, sos sojowy, sól i pieprz. Po 20 minutach wyjmij udka z piekarnika, posmaruj marynatą i dopiecz do miękkości.
Do rondelka wlej wino, dodaj powidła, łyżkę cukru trzcinowego, skórkę pomarańczową, cynamon i goździki. Całość wymieszaj, włóż opłukane suszone śliwki i na małym ogniu wszystko podgotuj.
Następnie wyjmij kilka śliwek, a resztę rozgotuj w sosie. Tuż przed końcem pieczenia wlej sos do kaczki, dodaj odłożone śliwki i podgotuj.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć oczyszczoną i pokrojoną wzdłuż, obgotowaną wcześniej marchewkę. Całość skrop sokiem z pomarańczy i obsmaż. Do rondelka wsyp resztę cukru trzcinowego, skarmelizuj i wyciśnij resztę soku z pomarańczy.
Wymieszaj, podgotuj i zdejmij z ognia. Sosem podlej marchewkę. Podawaj jako dodatek.Źródło: Na żywo