Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udziec indyka z pieczonymi ziemniakami"
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 106
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 586
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 106
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 586
Składniki
Wymieszaj paprykę wędzoną ze słodką, ostrą, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Mięso umyj i pokrój na kawałki. Połącz z połową wymieszanych przypraw. Papryki umyj, ziemniaki i marchewki obierz, opłucz.
Ziemniaki pokrój na cienkie talarki, a resztę warzyw w paski. Mięso przełóż do rękawa do pieczenia i skrop olejem. Warzywa włóż do drugiego rękawa. Posyp je resztą mieszanki przypraw i także polej olejem. Rękawy ściśle zawiąż.
Ułóż je koło siebie na blaszce i piecz w 180°C przez godzinę. Delikatnie rozetnij folię (uważaj, bo wyleci gorąca para!). Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. W razie potrzeby skrop olejem, posyp chili i piecz, aż się zrumienią. Indyka włóż do garnka, dolej trochę wody i podduś. Miękkie mięso przełóż na półmisek, obłóż pieczonymi warzywami, ew. posyp natką.Źródło: Naj