Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa wersja smażonego makaronu po tajsku
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2561
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2561
Składniki
Wykonanie bazowej wersji na filmie poniżej :) W przepisie tutaj dodaję jeszcze kilka dodatków, które pozwolą wzbogacić smak jeszcze bardziej. Rozpuść 2 łyżki oleu kokosowego na patelni (jeśli masz wok, to oczywiście lepiej na woku). Pokrój grzyby w plasterki, osusz delikatnie ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody i wrzuć na olej. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę soli i duś około 3 minuty, aby grzyby zmięły, a następnie zdejmij pokrywkę i smaż - grzyby powinny oddać wodę. W tym czasie pokrój tofu w kostkę i osusz ręcznikiem. Dodaj na patelnię dodatkową łyżkę oleju kokosowego i dołóż do grzybów pokrojone tofu. Zacznij je delikatnie smażyć - nie przesadź z temperaturą, bo zbyt mocno podsmażone tofu staje się twarde, a czosnek gorzknieje. Chodzi tylko o nadanie tofu chrupkości z zewnątrz i połączenie się smaków. Makaron zalej wrzątniem - 1/2 litra na 50g makaronu. Pozostaw na 3 minuty. Ja osobiście lubię, gdy makaron jest miękki, dlatego zostawiam go zwykle na 5 minut. Teraz czas na sos: zmieszaj na początku pastę z tamaryndowca z cukrem. Potem dodaj masło orzechowe i sos sojowy, sok z limonki oraz imbir. Dolej wody/mleka kokosowego dla porządanej konsystencji (jak na filmie). Poszatkuj kapustę na długie, cienkie wstążki - pamiętaj aby sprawdzić, czy biała część nie jest gorzka. Jeśli jest, nie dodawaj jej. Odcedź makaron z wody i wlej do niego wcześniej przygotowany sos oraz dodaj wstążki kapusty. Wymieszaj. Dodaj potem na patelnię z grzybami i tofu, wyłącz ogrzewanie. Wymieszaj wszystko. Pozwól kapuście zmięknąć w kontakcie z gorącymi składnikami. Na koniec dodaj kiełki fasoli - one nie powinny mięknąć, powinny być tylko lekko ciepłe - nadają przyjmnej świeżości i chrupkości. Na koniec poszatkuj orzeszki. Część dodaj do reszty na patelni, a część zostaw do posypania na talerzu. Podawaj z cząsteczką limonki i posypane orzeszkami.