Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wieniec z cukinią i żółtym serem"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18100
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4073
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 674
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 338
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18100
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4073
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 674
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 338
Składniki
Mleko lekko podgrzej, wymieszaj z cukrem. Wkrusz drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw na kilka minut. Do miseczki przesiej mąkę. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Wlej oliwę oraz mleko z drożdżami. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od rąk, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
W tym czasie cukinię umyj, odetnij końce, resztę pokrój w cieniutkie plasterki. Najłatwiej zrobisz to krajalnicą albo nożem do krojenia żółtego sera. Plasterki cukinii lekko oprósz solą oraz pieprzem, przemieszaj. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach.
Kiedy ciasto chlebowe podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć, przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj. Na placku rozłóż 2/3 plasterków cukinii. Pozostaw wolne brzegi. Ciasto zwiń.
Rulon ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Uformuj wieniec. Odstaw jeszcze na 50 minut w ciepłe miejsce, by ciasto ponownie wyrosło.
Potem chleb posmaruj wodą z odrobiną soli. Obłóż pozostałą cukinią i posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 30-40 minut. Gotowy chleb dobrze wystudź, udekoruj listkami szpinaku. Podawaj np. z twarożkiem albo gotowaną szynką.Źródło: Tina