Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wieniec z cukinią i żółtym serem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 196
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 196
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20834
Składniki
Mleko lekko podgrzej, wymieszaj z cukrem. Wkrusz drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw na kilka minut. Do miseczki przesiej mąkę. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Wlej oliwę oraz mleko z drożdżami. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od rąk, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
W tym czasie cukinię umyj, odetnij końce, resztę pokrój w cieniutkie plasterki. Najłatwiej zrobisz to krajalnicą albo nożem do krojenia żółtego sera. Plasterki cukinii lekko oprósz solą oraz pieprzem, przemieszaj. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach.
Kiedy ciasto chlebowe podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć, przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj. Na placku rozłóż 2/3 plasterków cukinii. Pozostaw wolne brzegi. Ciasto zwiń.
Rulon ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Uformuj wieniec. Odstaw jeszcze na 50 minut w ciepłe miejsce, by ciasto ponownie wyrosło.
Potem chleb posmaruj wodą z odrobiną soli. Obłóż pozostałą cukinią i posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 30-40 minut. Gotowy chleb dobrze wystudź, udekoruj listkami szpinaku. Podawaj np. z twarożkiem albo gotowaną szynką.Źródło: Tina