Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wieprzowe ruloniki"
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 987
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 300
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 987
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 300
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 41
Składniki
porcje, czas ok. 70 min; porcja – 450 kcal, cena 2,50 zł.
Schab opłucz i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Mięso ułóż na desce, przykryj folią spożywczą. Rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Oprósz je z dwóch stron solą oraz pieprzem.
Każdy kawałek mięsa posmaruj cienką warstwą musztardy. Ogórek osącz, przekrój wzdłuż na ćwiartki. Boczek pokrój w kosteczkę. Obraną cebulę poszatkuj. Połowę odłóż. Resztą posyp mięso. Dodaj po ćwiartce ogórka i posiekany boczek. Starannie zwiń roladki.
Przygotowane roladki obwiąż bawełnianą nitką lub zepnij wykałaczkami. Oprósz delikatnie wędzoną papryką oraz mąką.
W rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Obsmaż mięso z każdej strony. Wrzuć pozostałą poszatkowaną cebulę, zrumień. Wlej bulion (może być z kostki), dodaj opłukany suszony grzybek. Duś całość na średnim ogniu pod przykryciem około 60 min. Pod koniec duszenia zdejmij pokrywkę, by sos odparował i zgęstniał.
Jeśli chcesz, aby poszatkowana cebula po usmażeniu była chrupiąca i rumiana, wrzucaj ją zawsze na patelnię z dobrze rozgrzanym tłuszczem. Gdy wolisz natomiast, by pozostała aromatyczna i szklista, wkładaj ją na zimny olej i krótko smaż.Źródło: Świat kobiety