Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Winno-tymiankowe gęsie udka z białą fasolą"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1298
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1298
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Składniki
Udka gęsie opłucz, oczyść, osusz na papierowym ręczniku. Natrzyj solą i ułóż w brytfannie do pieczenia. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 140 min.
W tym czasie namoczoną fasolę opłucz zimną wodą na sitku. Wsyp do garnka, wlej 500 ml świeżej zimnej wody. Gotuj na małym ogniu ok. 90 min. Gdy będzie miękka, odcedź ją na durszlaku.
Obierz i posiekaj cebulę. Marchewki również obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Tymianek opłucz, osusz. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Wsyp marchewkę, krótko obsmaż. Dołóż liście laurowe oraz całe gałązki tymianku. Dodaj koncentrat pomidorowy, smalec z gęsi oraz wino.
Wszystkie na patelni dokładnie wymieszaj, przypraw solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Gdy sos zawrze, zmniejsz płomień pod patelnią i gotuj 10 min.
Przygotowanym tak gorącym sosem polej gęsie udka godzinę przed końcem pieczenia. Ok. 15 min przed końcem dołóż natomiast ugotowaną fasolę i delikatnie wymieszaj ją z sosem w brytfannie.Źródło: Tina