Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Winno-tymiankowe gęsie udka z białą fasolą"
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 158
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 115
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 121
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 4196
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 128
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 1047
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 158
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 115
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 121
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 4196
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 128
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 1047
Składniki
Udka gęsie opłucz, oczyść, osusz na papierowym ręczniku. Natrzyj solą i ułóż w brytfannie do pieczenia. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 140 min.
W tym czasie namoczoną fasolę opłucz zimną wodą na sitku. Wsyp do garnka, wlej 500 ml świeżej zimnej wody. Gotuj na małym ogniu ok. 90 min. Gdy będzie miękka, odcedź ją na durszlaku.
Obierz i posiekaj cebulę. Marchewki również obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Tymianek opłucz, osusz. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Wsyp marchewkę, krótko obsmaż. Dołóż liście laurowe oraz całe gałązki tymianku. Dodaj koncentrat pomidorowy, smalec z gęsi oraz wino.
Wszystkie na patelni dokładnie wymieszaj, przypraw solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Gdy sos zawrze, zmniejsz płomień pod patelnią i gotuj 10 min.
Przygotowanym tak gorącym sosem polej gęsie udka godzinę przed końcem pieczenia. Ok. 15 min przed końcem dołóż natomiast ugotowaną fasolę i delikatnie wymieszaj ją z sosem w brytfannie.Źródło: Tina