Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Winno-tymiankowe gęsie udka z białą fasolą"
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 144
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 170
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 119
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 144
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 170
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 119
Składniki
Udka gęsie opłucz, oczyść, osusz na papierowym ręczniku. Natrzyj solą i ułóż w brytfannie do pieczenia. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 140 min.
W tym czasie namoczoną fasolę opłucz zimną wodą na sitku. Wsyp do garnka, wlej 500 ml świeżej zimnej wody. Gotuj na małym ogniu ok. 90 min. Gdy będzie miękka, odcedź ją na durszlaku.
Obierz i posiekaj cebulę. Marchewki również obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Tymianek opłucz, osusz. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Wsyp marchewkę, krótko obsmaż. Dołóż liście laurowe oraz całe gałązki tymianku. Dodaj koncentrat pomidorowy, smalec z gęsi oraz wino.
Wszystkie na patelni dokładnie wymieszaj, przypraw solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Gdy sos zawrze, zmniejsz płomień pod patelnią i gotuj 10 min.
Przygotowanym tak gorącym sosem polej gęsie udka godzinę przed końcem pieczenia. Ok. 15 min przed końcem dołóż natomiast ugotowaną fasolę i delikatnie wymieszaj ją z sosem w brytfannie.Źródło: Tina