Do góry

Dania główne Przepis na:

Włoska pizza na cienkim cieście

Włoska pizza na cienkim cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 48

Dodano:

Odsłon: 3265

Dziś przepis na ciasto do pizzy wręcz idealne, cienkie i chrupiące.

Składniki

  • 500g mąki pszennej typ 00
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano,cukier, pieprz, sól do smaku
  • mozzarella
  • reszta składników wedle uznania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. -mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, mieszamy
    -w letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, rozczyn wlewamy do miski z mąką
    -zaczynamy wyrabianie ciasta, osobiście robię to ręcznie ok. 10 minut, aż -ciasto będzie jednolite
    z ciasta formujemy wałek, dzielimy na 3 równe części i formujemy kulki, gdy kulki są już gotowe kładziemy je na podsypaną mąką blaszkę, przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy ok. 6h na wyrośnięcie ciasta
    -gdy ciasto jest już gotowe ustawiamy piekarnik na max. ilość stopni i
    -rozpoczynamy formowanie placka, należy pamiętać o tym, że ciasto -formujemy ręcznie nie za pomocą wałka lub innych narzędzi
    -placek smarujemy sosem pomidorowym( POMIDORY BLENDUJEMY Z CZOSNKIEM, OREGANO I RESZTĄ PRZYPRAW), posypujemy mozzarellą i resztą składników, skrapiamy oliwą z oliwek, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 5 min

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 grudnia 2018 To jest właśnie najlepsza pizza, domowa :) Dodatki jakie chcemy i wszystkiego pod dostatkiem, pycha :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń