Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wołowina duszona w sosie chrzanowym"
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 169
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104520
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 340
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9047
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 169
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104520
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 340
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9047
Składniki
ok. 90 minut.
Cebulę obrać, przekroić na pół. Obrać jedną marchewkę i pokroić na duże kawałki. Cebulę i marchew razem z mięsem włożyć do garnka. Dodać ziarna pieprzu. Zalać wodą, aby mięso było całkowicie przykryte. Zagotować. Posolić do smaku, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem jeszcze ok. 75 minut.
Ziemniaki obrać, gotować ok. 15 minut w posolonej wodzie. Pozostałe marchewki obrać, pokroić w plasterki. Kalafior podzielić na różyczki. Kalafior i marchewki gotować ok. 7 minut. Strączki groszku gotować ok. 3 minut w lekko posolonej wodzie. Wszystkie warzywa odcedzić na sitku. Zachować ok. 200 ml wywaru z gotowania warzyw.
W garnku stopić masło. Oprószyć je mąką i zasmażyć, nie rumieniąc. Wlać oba wywary oraz śmietanę. Stale mieszając, gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawić solą, pieprzem, tartym chrzanem i sokiem cytrynowym.
Warzywa z wywaru podgrzać w sosie. Ziemniaki odcedzić. Mięso wyjąć, pokroić w cienkie plastry. Polać sosem chrzanowym z warzywami. Podawać z ziemniakami. Gotowe danie udekorować natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco