Dania główne Przepis na:
Wołowina po burgundzku

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4797
Dodano: 07.02.2017
Odsłon: 10607
Składniki
- Karczek wołowy 1 kg
- Pieczarki (małych) 300 g
- Marchew 3 szt.
- Boczek wędzony 250 g
- Przecier lub koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- Szalotki 4 - 5 szt. lub czerwona cebula 2 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Bulion wołowy lub woda 150 - 200 ml
- Tymianek 3 łyżeczki
- Rozmaryn 1 łyżeczka
- Mąka pszenna 4 łyżki
- Sól 2 łyżeczki
- Pieprz 2 łyżeczki
- Czerwone wino wytrawne 500 - 750 ml
- Liść laurowy 3 szt.
- Ziele angielskie 6 szt.
- Masło 2 łyżki
- Olej do smażenia
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić w kostkę i podsmażyć lekko na odrobinie oleju, zdjąć z patelni. Jeśli dodajemy szalotki, to pokroić je wzdłuż na pióra.
-
Pieczarki umyć i jeśli są zbyt duże to przekroić je na pół lub ćwiartki, podsmażyć na odrobinie oleju z dodatkiem łyżki masła, zdjąć z patelni.
-
Marchew obrać, pokroić w 0,5 cm plastry i obsmażyć na patelni z dodatkiem masła, zdjąć z patelni.
-
Z boczku odciąć skórkę (nie wyrzucać), pokroić go w cm kostkę i podsmażyć do zrumienienia, zdjąć z patelni.
-
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki o bokach 4 - 5 cm. Mięso obtaczać w mące i obsmażyć z obu stron na wytopionym z boczku tłuszczu. Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej patelni tak, aby kawałki mięsa do siebie nie dotykały.
-
Na dno żaroodpornego naczynia z pokrywką wyłożyć 1/2 część podsmażonego boczku i 1/2 część mięsa wołowego, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na mięso wyłożyć cebulę, pieczarki i marchewkę, przykryć pozostałym mięsem i boczkiem, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na wierzchu położyć pokrojoną w mniejsze kawałki skórkę z boczku.
-
Do patelni po smażeniu mięsa wlać bulion lub wodę, dodać koncentrat i zagotować, aby zebrać z patelni cały smak pozostały po smażeniu. Powstały płyn wlać do naczynia z mięsem i warzywami, wlać również wino tak, aby całe mięso było w nim zanurzone.
-
Mięso piec pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 2 godziny, następnie odkryć, ewentualnie dodać więcej wina i piec bez przykrycia około 45 - 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić mięso, jeśli jest jeszcze twarde, to zwiększyć czas pieczenia.
Taką wołowinę można również przyrządzić, dusząc ją odpowiednio długo w garnku lub w szybkowarze. -
Wołowinę po burgundzku podawać z chrupiącą bagietką lub puree z ziemniaków.
Komentarze do przepisu (0)