Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4797

Dodano:

Odsłon: 10607

Wołowina po burgundzku jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania daniem. Wołowina duszona w winie jest przepyszna, wprost rozpływa się w ustach.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić w kostkę i podsmażyć lekko na odrobinie oleju, zdjąć z patelni. Jeśli dodajemy szalotki, to pokroić je wzdłuż na pióra.

  2. Pieczarki umyć i jeśli są zbyt duże to przekroić je na pół lub ćwiartki, podsmażyć na odrobinie oleju z dodatkiem łyżki masła, zdjąć z patelni.

  3. Marchew obrać, pokroić w 0,5 cm plastry i obsmażyć na patelni z dodatkiem masła, zdjąć z patelni.

  4. Z boczku odciąć skórkę (nie wyrzucać), pokroić go w cm kostkę i podsmażyć do zrumienienia, zdjąć z patelni.

  5. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki o bokach 4 - 5 cm. Mięso obtaczać w mące i obsmażyć z obu stron na wytopionym z boczku tłuszczu. Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej patelni tak, aby kawałki mięsa do siebie nie dotykały.

  6. Na dno żaroodpornego naczynia z pokrywką wyłożyć 1/2 część podsmażonego boczku i 1/2 część mięsa wołowego, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na mięso wyłożyć cebulę, pieczarki i marchewkę, przykryć pozostałym mięsem i boczkiem, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na wierzchu położyć pokrojoną w mniejsze kawałki skórkę z boczku.

  7. Do patelni po smażeniu mięsa wlać bulion lub wodę, dodać koncentrat i zagotować, aby zebrać z patelni cały smak pozostały po smażeniu. Powstały płyn wlać do naczynia z mięsem i warzywami, wlać również wino tak, aby całe mięso było w nim zanurzone.

  8. Mięso piec pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 2 godziny, następnie odkryć, ewentualnie dodać więcej wina i piec bez przykrycia około 45 - 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić mięso, jeśli jest jeszcze twarde, to zwiększyć czas pieczenia.
    Taką wołowinę można również przyrządzić, dusząc ją odpowiednio długo w garnku lub w szybkowarze.

  9. Wołowinę po burgundzku podawać z chrupiącą bagietką lub puree z ziemniaków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń