Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wołowina w cieście"
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 70
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 35
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 70
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 35
Składniki
Pieczarki i paprykę opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, poszatkuj. Opłucz i posiekaj drobno listki z kilku gałązek natki.
W rondelku rozgrzej masło. Przesmaż pieczarki. Wsyp łyżkę mąki, mieszając zasmaż, a następnie, dalej mieszając, połącz z kremówką (wlewaj ją stopniowo). Duś sos na małym ogniu ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W misce wymieszaj mięso z jednym żółtkiem, posiekaną papryką, cebulą oraz natką. Dodaj ok. 4 łyżki przygotowanego wcześniej i przestudzonego sosu pieczarkowego. Wyrób gładką masę. Dopraw ją solą oraz pieprzem.
Prostokątny kawałek ciasta francuskiego pokrój na 6 prostokątów. Z masy uformuj 6 kotletów. Ułóż je na cieście i starannie zawiń.
Pakieciki przenieś na pokrytą pergaminem blachę. Posmaruj rozmąconym żółtkiem, posyp sezamem. Piecz 35 minut w temp. 190. Podawaj z sosem z pieczarek.
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 440 kcal, cena 4,70 zł.
. W cieście francuskim możesz też zapiekać polędwiczki albo piersi kurczaka.Źródło: Świat kobiety