Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wołowina z dynią i fasolą"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 618
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 858
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 392
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 618
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 858
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 392
Składniki
Obraną marchewkę, pietruszkę i dynię kroimy w kostkę, a szalotki w pierścienie.
Wołowinę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy mięso. Oprószamy mąką, dodajemy warzywa, szalotkę i smażymy jeszcze 4-5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy pastę z pomidorów, mieszamy. Na koniec wlewamy czerwone wino, bulion, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. dwóch godzin, aż mięso będzie w miarę miękkie.
Fasolę odcedzamy z zalewy i dodajemy do gotującej się wołowiny z warzywami razem z masłem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Dusimy jeszcze ok. pół godziny. Na koniec możemy jeszcze doprawić gulasz pieprzem i solą, jeśli tego wymaga.
Umytą natkę pietruszki grubo siekamy i posypujemy nią obficie wołowinę z warzywami. Podajemy z bułkami lub chlebem upieczonym z mąki graham.
Czas przygotowania 180 minut. Cena porcji ok. 7,50 złŹródło: Rewia