Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapieczony gulasz wołowy"
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34864
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15197
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34864
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15197
Składniki
Czas przygotowania 55 min.
Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i obraną, pociętą marchew. Smaż 5 min, oprósz solą, pieprzem. Wlej wino i bulion. Dołóż koncentrat pomidorowy i duś 10 min. Zagęść mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Ziemniaki obierz, pokrój w średniej grubości talarki. Gotuj 10 min w posolonej wodzie. Odcedź.
Gulasz przełóż do wysokiego naczynia żaroodpornego. Na nim rozłóż ziemniaki (jak łuski). Skrop je oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 20 min.
Migdały posiekaj albo rozdrobnij je w blenderze razem z pieczywem. Rozmaryn opłucz, osusz. Igiełki oderwij od gałązek i posiekaj je. Zioła dokładnie wymieszaj z migdałami, pieczywem oraz miękkim masłem. Przypraw solą i pieprzem. Mieszankę rozmarynową rozkrusz na gotowej zapiekance. Danie od razu podawaj.
Więcej warzyw!
Do gulaszu możesz dodać np. pokrojone w kostkę: seler (ugotowany), paprykę czerwoną lub cukinię.Źródło: Tina