Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapieczony gulasz wołowy"
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35956
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1294
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1790
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35956
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1294
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1790
        
        Składniki
Czas przygotowania 55 min.
Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i obraną, pociętą marchew. Smaż 5 min, oprósz solą, pieprzem. Wlej wino i bulion. Dołóż koncentrat pomidorowy i duś 10 min. Zagęść mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Ziemniaki obierz, pokrój w średniej grubości talarki. Gotuj 10 min w posolonej wodzie. Odcedź.
Gulasz przełóż do wysokiego naczynia żaroodpornego. Na nim rozłóż ziemniaki (jak łuski). Skrop je oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 20 min.
Migdały posiekaj albo rozdrobnij je w blenderze razem z pieczywem. Rozmaryn opłucz, osusz. Igiełki oderwij od gałązek i posiekaj je. Zioła dokładnie wymieszaj z migdałami, pieczywem oraz miękkim masłem. Przypraw solą i pieprzem. Mieszankę rozmarynową rozkrusz na gotowej zapiekance. Danie od razu podawaj.
Więcej warzyw!
Do gulaszu możesz dodać np. pokrojone w kostkę: seler (ugotowany), paprykę czerwoną lub cukinię.Źródło: Tina