Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapieczony gulasz wołowy"
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 364
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11153
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3894
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1347
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 364
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11153
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3894
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1347
Składniki
Czas przygotowania 55 min.
Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i obraną, pociętą marchew. Smaż 5 min, oprósz solą, pieprzem. Wlej wino i bulion. Dołóż koncentrat pomidorowy i duś 10 min. Zagęść mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Ziemniaki obierz, pokrój w średniej grubości talarki. Gotuj 10 min w posolonej wodzie. Odcedź.
Gulasz przełóż do wysokiego naczynia żaroodpornego. Na nim rozłóż ziemniaki (jak łuski). Skrop je oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 20 min.
Migdały posiekaj albo rozdrobnij je w blenderze razem z pieczywem. Rozmaryn opłucz, osusz. Igiełki oderwij od gałązek i posiekaj je. Zioła dokładnie wymieszaj z migdałami, pieczywem oraz miękkim masłem. Przypraw solą i pieprzem. Mieszankę rozmarynową rozkrusz na gotowej zapiekance. Danie od razu podawaj.
Więcej warzyw!
Do gulaszu możesz dodać np. pokrojone w kostkę: seler (ugotowany), paprykę czerwoną lub cukinię.Źródło: Tina