Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane gołąbki

Zapiekane gołąbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 12

Wypróbowany przepis na "Zapiekane gołąbki"

Składniki

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 1/2 kg mięsa mielonego (mieszanego)
  • 2 marchewki
  • 1 czerstwa bułka
  • jajko
  • 1 szklanka mleka
  • olej do smażenia
  • 4 ziemniaki
  • 1 l bulionu z kostki
  • zioła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekane gołąbki

Przygotowanie

  1. Kapustę umyj, wykrój głąb. Obgotuj w całości w dużej ilości osolonej wody (2-3 minuty). Oddziel 8 dużych liści, zetnij zgrubiałe nerwy (resztę kapusty odłóż).

  2. Cebulę obierz, posiekaj. Obrane marchewki obgotuj, pokrój w kostkę. Bułkę namocz w mleku, odciśnij. dodaj do mięsa. Wbij jajko, wyrób masę. Dopraw solą i pieprzem. Farsz nakładaj na liście kapusty, ciasno zwijając gołąbki. Obsmaż je na oleju.

  3. Obrane ziemniaki pokrój w grube plastry, ułóż z gołąbkami w naczyniu żaroodpornym. Resztę kapusty posiekaj grubo, posyp gołąbki. Zalej całość bulionem, duś pod przykryciem ok. 40 minut. Dekoruj ziołami.

  4. czas ok. 70 min; porcja – 370 kcal, cena 3,10 zł

  5. Tradycyjne polskie gołąbki nie należą do dań najłatwiejszych w przygotowaniu. Wymagają sporo czasu i... podczas duszenia czy pieczenia często się przypalają. Na szczęście, można tego uniknąć. Wystarczy że garnek, w którym zamierzasz umieścić gołąbki, wyłożysz liśćmi kapusty (tymi, które pozostały na główce) albo cienkimi plasterkami słoniny. Warto też regularnie podlewać danie podczas duszenia bulionem lub zwykłą wodą.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń