Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekane polędwiczki z fasolką w sosie serowym"
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 688
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 661
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 251
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 688
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 661
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 251
Składniki
ok. 60 minut
Fasolkę oczyścić, opłukać, strączki gotować 15 minut w posolonej wodzie (poza sezonem można wziąć mrożoną fasolkę). Natkę pietruszki i tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, trochę odłożyć do dekoracji, resztę posiekać.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać 3 dag masła, zeszklić na nim połowę cebuli. Oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z bulionem warzywnym i mlekiem. Dołożyć tymianek. Sos beszamelowy gotować, stale mieszając przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodać pokruszony ser pleśniowy i przyprawić sos solą i pieprzem.
Polędwiczki oczyścić, opłukać, wytrzeć do sucha. Każdą pokroić na 5-6 medalionów. Kawałki mięsa owinąć plasterkami boczku. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć medaliony, smażyć je po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec posypać solą, pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Fasolkę odcedzić. Na patelni rozgrzać resztę masła, podsmażyć na nim pozostałą cebulę i fasolkę. Pod koniec smażenia dołożyć natkę pietruszki. Przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Medaliony obłożyć fasolką szparagową. Polać sosem serowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez 25 minut. Przed podaniem udekorować odłożonymi ziołami.Źródło: Życie na gorąco