Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ''grecka''

Zapiekanka grecka

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 938

Dodano:

Odsłon: 32341

odrobina kuchni śródziemnomorskiej w środku tygodnia ;)

Składniki

  • makaron rurki, opakowanie
  • Papryka czerwona, 2
  • cebula, 3
  • pierś z kurczaka, 1
  • koperek, pół pęczka
  • ser feta, kostka
  • oliwki zielone, garść
  • przyprawa grecka: mieszanka tymianku, rozmarynu, czosnku
  • śmietana 22%, mały kubeczek
  • mąka, łyżka
  • masło, 4 łyżki
  • kukurydza, puszka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka ''grecka''

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente. Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy z przyprawą grecką. Cebulę siekamy i smażymy (można dorzucić do papryki). Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z przyprawą grecką a pod koniec smażenia dorzucamy posiekany koperek. Fetę kroimy w kostkę, a oliwki w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na to wykładamy makaron. Na to papryka, cebula, feta, kukurydza, mięso i znów makaron. To posypujemy oliwkami. Ze śmietany, mąki i znów przyprawy greckiej przygotowujemy sos i polewamy nim zapiekankę. Na wierzch zeskrobujemy trochę wiórków z masła. Zapiekamy około pół godziny w 180st. (aż oliwki lekko zbrązowieją. podeschną -po tym poznamy, że gotowe).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kay06 25 stycznia 2009 Danie ciekawe ale po co dodawać kukurydzę??? Jeśli ma to być danie na sposób grecki to bez kukurydzy albo dodać małą cukinię

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń