Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka grecka, czyli inaczej musaka, to klasyczne i bardzo popularne danie kuchni śródziemnomorskiej. Charakteryzuje się połączeniem cudownego i aromatycznego bakłażana z wyrazistym sosem mięsnym i beszamelem.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 145
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 145
Składniki
Bakłażana pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Posyp je solą i odstaw na papierowym ręczniku na ok. 30 minut. Następnie posmaruj bakłażana oliwą i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Warzywo powinno być przyrumienione i miękkie.
Przygotuj sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj mięso mielone i trzymaj je na ogniu do ładnego przyrumienienia. Odsącz nadmiar tłuszczu i dodaj wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj. Do sosu dodaj wino i redukuj przez minutę. Następnie dołóż pomidory, cukier i gorący bulion. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przygotuj beszamel. W dużym rondlu rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj mąkę, sól i pieprz. Całość przesmaż, cały czas mieszając. Zasmażka powinna mieć piękny, złoty kolor. Stopniowo dodawaj ciepłe mleko, cały czas mieszając. Gotuj całość przez 5-7 minut. W osobnej miseczce rozbełtaj jajka z 2 łyżkami beszamelu odlanymi z garnka. Przelej mieszankę do rondelka z mlekiem. Mieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 2 minut do delikatnego wrzenia. Dodaj resztę przypraw. Beszamel zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Złóż zapiekankę grecką. Naczynie o wymiarach ok. 22x35 cm wysmaruj oliwą z oliwek. Rozłóż w nim ciasno połowę plasterków bakłażana, by delikatnie na siebie zachodziły. Na bakłażana wylej sos mięsny i dobrze rozprowadź. Przykryj sos pozostałymi plastrami bakłażana. Na koniec rozprowadź beszamel i posyp do bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Piecz zapiekankę przez ok. 45 minut pod przykryciem. Na ok. 10 minut przed końcem zdejmij pokrywkę, by beszamel ładnie się zarumienił. Po upieczeniu odstaw danie na 10 minut, by się uspokoiło i związało. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Posyp nim zapiekankę tuż przed podaniem.