Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wariacja na temat makaronu i szpinaku - zdrowa i pyszna; sądzę, że może przekonać najbardziej upartych przeciwników zielonych listków :)
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 270
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14470
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1697
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16637
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 270
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14470
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1697
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16637
Składniki
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
W średnim garnku lub na głębokiej patelni podgrzewamy szpinak do rozmrożenia.
Do rozmrożonego szpinaku dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek (przeciśnięty przez praskę lub - jeśli wolimy bardziej czosnkowe dania - pocięty w cieniutkie plasterki). Mieszamy i gotujemy chwilę.
Sos szpinakowy doprawiamy solą (nie używajmy jej zbyt dużo, gdyż ser feta nadaje potrawie odpowiednio słony smak), pieprzem, gałką muszkatołową. Dorzucamy pomidory i paprykę w płatkach.
Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy oliwą. Układamy warstwę z połowy makaronu, warstwę sosu szpinakowego, pociętej w cieniutkie paski papryki i parmezanu, resztę makaronu, pokruszony ser feta, resztę szpinaku. Wszystko posypujemy parmezanem.
Zapiekamy 20-30 minut, podajemy gorące.