Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 33
Dodano: 02.07.2010
Odsłon: 14446
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
W średnim garnku lub na głębokiej patelni podgrzewamy szpinak do rozmrożenia.
Do rozmrożonego szpinaku dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek (przeciśnięty przez praskę lub - jeśli wolimy bardziej czosnkowe dania - pocięty w cieniutkie plasterki). Mieszamy i gotujemy chwilę.
Sos szpinakowy doprawiamy solą (nie używajmy jej zbyt dużo, gdyż ser feta nadaje potrawie odpowiednio słony smak), pieprzem, gałką muszkatołową. Dorzucamy pomidory i paprykę w płatkach.
Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy oliwą. Układamy warstwę z połowy makaronu, warstwę sosu szpinakowego, pociętej w cieniutkie paski papryki i parmezanu, resztę makaronu, pokruszony ser feta, resztę szpinaku. Wszystko posypujemy parmezanem.
Zapiekamy 20-30 minut, podajemy gorące.
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

SylvieQ 03 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
nadmienię, że "al dente" to synonim makaronu niedogotowanego...3 Kto głosował? | Odpowiedz

SylvieQ 03 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Kuchciku - podaj, proszę, właściwe określenie stopnia twardości makaronu do zapiekanek, bo nie mam pojęcia, jak w przepisie to ująć - "gotować makaron na twardo"? alogiczne to nieco ;)Szpinak rozmrażam bezpośrednio na patelni, a zagotowuję lekko po dodaniu cebuli, której nie podsmażyłam wcześniej, bo tak wyszło tym razem. Sos jest rzadki, w sam raz, by polać nim makaron i nie jeść później wysuszonych rurek.
Piekarniki są różne - mój ma z 40 lat i lubi płatać niespodzianki. 20-30 minut trzymałam zapiekankę w piekarniku, by ser się stopił nieco, a papryka, którą dodałam surową, zmiękła. Myślałam o tym, by wcześniej nią się zająć, ale jednak spróbowałam najpierw tego sposobu i wszystko wyszło ok :)
Dziękuję za życzliwe, mam nadzieję, rady, uwzględnię je, przygotowując kolejną zapiekankę.
3 Kto głosował? | Odpowiedz

apple 03 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Dzięki za uświadomienie ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

apple 03 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
deleted0 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchcik2 03 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Makaron ugotowany al dente i zapieczony przez 30 min? A po co? Makaron powinien być niedogotowany (bardziej, niż al dente, a szpinak rozmrożony gotowania nie wymaga, tylko podgrzania. Należy jednak pamiętać, że niedogotowany makaro wchłonie jeszcze trochę wody z naszego sosu i trzeba do zrekompensować (zrobić rzadszy sos).0 Kto głosował? | Odpowiedz

SylvieQ 02 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Głupia jest nazwa produktu - na stoiskach z przyprawami lub na allegro można kupić suszone na słońcu paprykę czy pomidory, bez tłuszczu. Wygląda to jak kolorowe wiórki :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

SylvieQ 02 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Myślę, że głupia jest nazwa produktu :D Opisywałam, co wrzucałam do zapiekanki, a dodałam właśnie "paprykę słodką - płatki", zakupioną na stoisku z przyprawami podczas jakiegoś jarmarku, i "pomidory płatki" nabyte na allegro. Rzeczywiście, wyglądają jak płatki, ale wg sprzedających są to warzywa suszone na słońcu, bez tłuszczu. Dodane do jajecznicy, zupy, zapiekanki - lekko pęcznieją, używam ich także do kanapek i sałatek wszelkiego rodzaju :))3 Kto głosował? | Odpowiedz

apple 02 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Zapowiada się pysznie! Ale mam (może głupie) pytanie: co to są pomidory i papryka w płatkach???1 Kto głosował? | Odpowiedz

mar10iola 02 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
super przepis, ja bardzo lubię szpinak, dlatego mnie sie bardzo podoba :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

anetalive 02 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Fajny przepis na 5 ;D3 Kto głosował? | Odpowiedz