Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wariacja na temat makaronu i szpinaku - zdrowa i pyszna; sądzę, że może przekonać najbardziej upartych przeciwników zielonych listków :)
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 105
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 68
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 60
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 124
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19672
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 105
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 68
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 60
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 124
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19672
Składniki
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
W średnim garnku lub na głębokiej patelni podgrzewamy szpinak do rozmrożenia.
Do rozmrożonego szpinaku dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek (przeciśnięty przez praskę lub - jeśli wolimy bardziej czosnkowe dania - pocięty w cieniutkie plasterki). Mieszamy i gotujemy chwilę.
Sos szpinakowy doprawiamy solą (nie używajmy jej zbyt dużo, gdyż ser feta nadaje potrawie odpowiednio słony smak), pieprzem, gałką muszkatołową. Dorzucamy pomidory i paprykę w płatkach.
Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy oliwą. Układamy warstwę z połowy makaronu, warstwę sosu szpinakowego, pociętej w cieniutkie paski papryki i parmezanu, resztę makaronu, pokruszony ser feta, resztę szpinaku. Wszystko posypujemy parmezanem.
Zapiekamy 20-30 minut, podajemy gorące.