Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa do upichcenia zapiekanka, która kusi dobrodziejstwem warzyw i brązowego makaronu. Dla wielbicieli jarzyn i czosnku.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11131
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4010
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42729
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 473
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 323
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 422
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11131
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4010
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42729
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 473
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 323
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 422
Składniki
Gotujemy nasz makaron al dente. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie bądź na parze na półtwardo (żeby nie stracił koloru).
Bacon kroimy w kosteczkę, tak samo jak cebulę. Przesmażamy aż lekko się zarumieni po czym dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Nadal smażymy pilnując, aby papryka nie zrobiła sie papkowata bądź nie zeszła z niej skórka ( chcemy, aby zostało w naszych warzywach jak najwięcej witamin). Zdejmujemy z ognia. Mieszamy nasz makaron razem z przesmażonym baconem z cebulką i papryką w naczyniu w którym będziemy zapiekać.
Czosnek siekamy drobniutko i przesmażamy minutkę na maśle po czym dodajemy nasz świeży szpiank i wszystko razem smażymy 2 min ( liście w całości wrzucać na patelnię po kilku sekundach z góry liści zrobi się ich garstka). Do szpinaku z czosnkiem dodajemy 2 kubki naszej kwaśnej śmietany i mieszamy. Posypujemy delikatnie mąką i szybko, a zarazem delikatnie mieszamy by nie zrobiły się nam grudki. Doprawiamy solą i pieprzem wg upodobań ( ja nie używałam żadnych innych przypraw do mojej zapiekanki).
Nasz szpinakowy sos wlewamy do makaronu już uprzednio wymieszanego z baconem i papryką i wszystko razem mieszamy. Na koniec na makaronie układamy nasze różyczki brokuła i pokrojoną w dowolny sposób mozarelle i goudę.
Zapiekamy do momentu rozpuszczenia serów pilnując by nam się brokuł nie przypalał z wierzchu w temp. 180 C