Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa do upichcenia zapiekanka, która kusi dobrodziejstwem warzyw i brązowego makaronu. Dla wielbicieli jarzyn i czosnku.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 14
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 14
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
Gotujemy nasz makaron al dente. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie bądź na parze na półtwardo (żeby nie stracił koloru).
Bacon kroimy w kosteczkę, tak samo jak cebulę. Przesmażamy aż lekko się zarumieni po czym dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Nadal smażymy pilnując, aby papryka nie zrobiła sie papkowata bądź nie zeszła z niej skórka ( chcemy, aby zostało w naszych warzywach jak najwięcej witamin). Zdejmujemy z ognia. Mieszamy nasz makaron razem z przesmażonym baconem z cebulką i papryką w naczyniu w którym będziemy zapiekać.
Czosnek siekamy drobniutko i przesmażamy minutkę na maśle po czym dodajemy nasz świeży szpiank i wszystko razem smażymy 2 min ( liście w całości wrzucać na patelnię po kilku sekundach z góry liści zrobi się ich garstka). Do szpinaku z czosnkiem dodajemy 2 kubki naszej kwaśnej śmietany i mieszamy. Posypujemy delikatnie mąką i szybko, a zarazem delikatnie mieszamy by nie zrobiły się nam grudki. Doprawiamy solą i pieprzem wg upodobań ( ja nie używałam żadnych innych przypraw do mojej zapiekanki).
Nasz szpinakowy sos wlewamy do makaronu już uprzednio wymieszanego z baconem i papryką i wszystko razem mieszamy. Na koniec na makaronie układamy nasze różyczki brokuła i pokrojoną w dowolny sposób mozarelle i goudę.
Zapiekamy do momentu rozpuszczenia serów pilnując by nam się brokuł nie przypalał z wierzchu w temp. 180 C