Dania główne Przepis na:
Zapiekanka wielowarzywna (pyyyyszna)

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 92
Dodano: 01.06.2010
Odsłon: 23879
Składniki
- Makaron pełnoziarnisty ( kształt dowolny), 250g
- brokuł, 1 spory
- Papryka roquito ( lub zwykła czerwona), 2 duże
- biała cebula, 1 duża
- świeży szpinak, 250 g
- Bacon lub boczek wędzony, ok. 8-10 dużych plastrów
- czosnek, 4-6 dużych ząbków
- Kwaśna śmietana (creme fraiche), 2 małe kubeczki
- Niesolone masło, 3 lyżki
- sól i pieprz do smaku
- Odrobina mąki do zagęszczęnia sosu
- Ser mozarella, 3 kulki
- Inny rodzaj sera np. gouda, 3 duże plastry
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Gotujemy nasz makaron al dente. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie bądź na parze na półtwardo (żeby nie stracił koloru).
-
Bacon kroimy w kosteczkę, tak samo jak cebulę. Przesmażamy aż lekko się zarumieni po czym dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Nadal smażymy pilnując, aby papryka nie zrobiła sie papkowata bądź nie zeszła z niej skórka ( chcemy, aby zostało w naszych warzywach jak najwięcej witamin). Zdejmujemy z ognia. Mieszamy nasz makaron razem z przesmażonym baconem z cebulką i papryką w naczyniu w którym będziemy zapiekać.
-
Czosnek siekamy drobniutko i przesmażamy minutkę na maśle po czym dodajemy nasz świeży szpiank i wszystko razem smażymy 2 min ( liście w całości wrzucać na patelnię po kilku sekundach z góry liści zrobi się ich garstka). Do szpinaku z czosnkiem dodajemy 2 kubki naszej kwaśnej śmietany i mieszamy. Posypujemy delikatnie mąką i szybko, a zarazem delikatnie mieszamy by nie zrobiły się nam grudki. Doprawiamy solą i pieprzem wg upodobań ( ja nie używałam żadnych innych przypraw do mojej zapiekanki).
-
Nasz szpinakowy sos wlewamy do makaronu już uprzednio wymieszanego z baconem i papryką i wszystko razem mieszamy. Na koniec na makaronie układamy nasze różyczki brokuła i pokrojoną w dowolny sposób mozarelle i goudę.
-
Zapiekamy do momentu rozpuszczenia serów pilnując by nam się brokuł nie przypalał z wierzchu w temp. 180 C
Komentarze do przepisu (4)

Mariola1975 20 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Wygląda smakowicie a widziałam dzisiaj piękne brokuły w Lidl więc chyba ją przegotuję.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 07 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
super przepis!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 02 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Pyszne jedzonko!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Goblinek 01 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Zapowiada się super, na pewno zrobię bo kocham bekon, brokuły i ser, zwłaszcza połączone :)0 Kto głosował? | Odpowiedz