Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa do upichcenia zapiekanka, która kusi dobrodziejstwem warzyw i brązowego makaronu. Dla wielbicieli jarzyn i czosnku.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 15
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 15
Składniki
Gotujemy nasz makaron al dente. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie bądź na parze na półtwardo (żeby nie stracił koloru).
Bacon kroimy w kosteczkę, tak samo jak cebulę. Przesmażamy aż lekko się zarumieni po czym dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Nadal smażymy pilnując, aby papryka nie zrobiła sie papkowata bądź nie zeszła z niej skórka ( chcemy, aby zostało w naszych warzywach jak najwięcej witamin). Zdejmujemy z ognia. Mieszamy nasz makaron razem z przesmażonym baconem z cebulką i papryką w naczyniu w którym będziemy zapiekać.
Czosnek siekamy drobniutko i przesmażamy minutkę na maśle po czym dodajemy nasz świeży szpiank i wszystko razem smażymy 2 min ( liście w całości wrzucać na patelnię po kilku sekundach z góry liści zrobi się ich garstka). Do szpinaku z czosnkiem dodajemy 2 kubki naszej kwaśnej śmietany i mieszamy. Posypujemy delikatnie mąką i szybko, a zarazem delikatnie mieszamy by nie zrobiły się nam grudki. Doprawiamy solą i pieprzem wg upodobań ( ja nie używałam żadnych innych przypraw do mojej zapiekanki).
Nasz szpinakowy sos wlewamy do makaronu już uprzednio wymieszanego z baconem i papryką i wszystko razem mieszamy. Na koniec na makaronie układamy nasze różyczki brokuła i pokrojoną w dowolny sposób mozarelle i goudę.
Zapiekamy do momentu rozpuszczenia serów pilnując by nam się brokuł nie przypalał z wierzchu w temp. 180 C