Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka marynowane z chili i tymiankiem

Żeberka marynowane z chili i tymiankiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 11

Smaczny pomysł na "Żeberka marynowane z chili i tymiankiem"

Składniki

  • 1500 g żeberek wieprzowych
  • 2 papryczki chili
  • sól i pieprz czarny mielony
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek czerwonego octu winnego
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 7 łyżek łagodnego ketchupu
  • 7 łyżek musztardy
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta mielonej papryki chili
  • świeże warzywa do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Żeberka marynowane z chili i tymiankiem

Przygotowanie

  1. Żeberka płuczemy, suszymy i kroimy na jednakowe porcje.

  2. Z papryczek chili wydrążamy gniazda nasienne, myjemy i drobno siekamy. Wlewamy zimną wodę do garnka, dodajemy sól, pieprz, cukier, ocet winny, chili i tymianek. Do zalewy wkładamy żeberka i gotujemy 60 do 70 minut, aż mięso będzie lekko odchodzić od kości. Ugotowane żeberka wyjmujemy i schładzamy.

  3. Z ketchupu, musztardy, oleju, soli, pieprzu i szczypty mielonej papryki chili mieszamy w misie marynatę.

  4. Żeberka obtaczamy w marynacie, układamy na rozgrzanym grillu ogrodowym i pieczemy 15 minut, często przewracając.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń