Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Żeberka w sosie"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 86
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 192
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7983
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 86
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 192
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7983
Składniki
Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie posyp je przyprawami i mąką. Zrumień żeberka przez chwilę na oleju, skrop wodą i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 40 minut.
Marchewki oczyść, obierz i opłucz. Ugotuj marchew z dodatkiem mleka. Gdy wystygnie, pokrój ją w cieniutkie paski. Możesz też użyć pasków marchewki z mrożonej włoszczyzny.
Miękkie mięso wyjmij, trzymaj je w cieple. Do sosu powstałego w trakcie duszenia mięsa dodaj marchew, groszek, wino i pozostałą mąkę rozmieszaną z małą ilością wody. Połącz wszystkie i duś przez kilkanaście minut.
Na talerz wyłóż żeberka i polej je sosem. Podawaj je z ziemniakami piure i sałatą wymieszaną ze śmietaną lub jogurtem.Źródło: Na żywo