Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Żeberka z purée dyniowym"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 953
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 420522
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1778
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 953
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 420522
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1778
Składniki
Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i granulowanym czosnkiem. Przełóż do naczynia i wstaw do lodówki na ok. 60 min.
Do bulionu wrzuć listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu, podgrzej. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, obsmaż na nim mięso z każdej strony na rumiano. Przełóż je bulionu. Przykryj i gotuj na średnim ogniu ok. 60 min, aż mięso zmięknie. Dopraw solą oraz pieprzem.
Obrane ziemniaki zalej wodą, gotuj do miękkości. Na ok. 10 min przed końcem gotowania dodaj dynię. Warzywa odcedź (kilka łyżek dyni odłóż). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, masło oraz jogurt. Rozdrobnij blenderem na gładko. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Cebulę pokrój w talarki i obtocz w mące. Obsmaż na rozgrzanym oleju (ok. 2 łyżki). Na talerzach rozłóż purée, kawałki dyni oraz cebulę wraz z żeberkami. Polej sosem z gotowania mięsa i posyp szczypiorkiem.
80 minut. Porcja: 800 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie