Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Żeberka z purée dyniowym"
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 970
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 433
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 166
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2700
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 970
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 433
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 166
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2700
Składniki
Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i granulowanym czosnkiem. Przełóż do naczynia i wstaw do lodówki na ok. 60 min.
Do bulionu wrzuć listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu, podgrzej. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, obsmaż na nim mięso z każdej strony na rumiano. Przełóż je bulionu. Przykryj i gotuj na średnim ogniu ok. 60 min, aż mięso zmięknie. Dopraw solą oraz pieprzem.
Obrane ziemniaki zalej wodą, gotuj do miękkości. Na ok. 10 min przed końcem gotowania dodaj dynię. Warzywa odcedź (kilka łyżek dyni odłóż). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, masło oraz jogurt. Rozdrobnij blenderem na gładko. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Cebulę pokrój w talarki i obtocz w mące. Obsmaż na rozgrzanym oleju (ok. 2 łyżki). Na talerzach rozłóż purée, kawałki dyni oraz cebulę wraz z żeberkami. Polej sosem z gotowania mięsa i posyp szczypiorkiem.
80 minut. Porcja: 800 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie