Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
PROSTA i SMACZNA zapiekanka ziemniaczana do zrobienia przez "nie kucharzy". Trudności może przysporzyć sos, ale można z niego zrezygnować na rzecz np.: ketchupu.
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 57
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 94
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 122
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 98
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 57
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 94
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 122
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 98
Składniki
ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy zimną wodą odstawiamy na później;
cebulę kroimy w krążki;
czosnek drobno siekamy;
boczek kroimy w grubą kostkę, a kiełbasę w plastry;
naczynie żaroodporne (blachę) smarujemy masłem, układamy w "dachówkę" (lub, po prostu, na płasko) połowę ilości ziemniaków;
ziemniaki oprószamy: 1/2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczką bazylii, solą, pieprzem i czosnkiem;
na ZIMNĄ patelnię wlewamy odrobinę oliwy lub oleju, wrzucamy kiełbasę i boczek, a następnie wysmażamy na wolnym ogniu, tak aby boczek zrobił się rumiany i wytopiło jak najwięcej tłuszczu;
wybieramy boczek z kiełbasą pozostawiając na patelni tłuszczyk i układamy je na ziemniakach (tłuszczyk będzie jeszcze potrzebny!!!);
na kiełbasie i boczku układamy warstwę cebuli;
na cebuli układamy pozostałe ziemniaki, oprószamy: 1/2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczką bazylii, solą, pieprzem;
po brzegu naczynia wlewamy 3 łyżki stołowe wody i 3łyżki stołowe wina (lub 6 wody);
naczynie przykrywamy (blachę przykrywamy folią aluminiową) i wstawiamy do rozgrzanego do 200''''C piekarnika, na około 30-35min; --- Teraz najtrudniejsze - S.O.S. ;) ---
podgrzewamy mleko do około 50-60''C i stawiamy "pod ręką";
"pod ręką" stawiamy również: mąkę w siteczku, przyprawy: po 1 łyżeczce bazylii i oregano, sól, pieprz;
do pozostałego na patelni tłuszczyku, wrzucamy około 1/4 kostki masła, i rozgrzewamy je na MAŁYM OGNIU;
jak masło się roztopi, intensywnie mieszając przesiewamy na patelnię mąkę (sztuka polega na tym aby NIE POROBIŁY SIĘ KLUCHY);
powoli, nie przerywając mieszania wlewamy mleko (NIE MOGĄ POROBIĆ SIĘ KLUCHY I SIĘ ZWAŻYĆ) (moja metoda polega na tym, że wsypuję odrobinę mąki, wlewam odrobinę mleka, znów wsypuję odrobinę mąki i znów odrobinę mleka i tak aż uzyskam pożądaną ilość i gęstość sosu)
dodajemy bazylię i oregano, doprawiamy solą i pieprzem;
odparowujemy sos aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany (ciasta naleśnikowego), zdejmujemy patelnię z ognia;
sos musi być bez gródek i mieć jednolitą, aksamitną konsystencję gęstej śmietany - jeśli to nam się udało to w kuchni jesteśmy w stanie zrobić wszystko, a jeśli nie - zapiekanka będzie bez sosu.
po 30-35min (jak ziemniaki są miękkie) wyjmujemy zapiekankę z piekarnika - uwaga na oparzenia, zalewamy sosem posypujemy serem, a na wierzch układamy parę pomidorków koktajlowych;
naczynia nie przykrywamy, temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180''C (jeśli jest funkcja górnego grilla to ją włączamy) i wstawiamy jeszcze na około 15min; - do zapiekanki polecam surówkę z kapusty pekińskiej lub sałatę ze śmietaną - SMACZNEGO