Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczane pierogi z serem"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 582
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 582
Składniki
Ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mięsa. Mąkę przesiej z proszkiem i solą, zagnieć z ziemniakami i jajkami. Wyrób ciasto.
Nadzienie: żółtko utrzyj z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, białko ubij na pianę. Delikatnie wymieszaj z twarogiem. Polewa: owoce umyj, osusz. Jogurt zmiksuj ze śmietaną i jagodami. Ewentualnie domieszaj 2 łyżeczki cukru pudru.
Ciasto wyłóż na posypany mąką blat. Uformuj wałek i odrywaj po plasterku ciasta. Rozpłaszczaj je na dłoni i nakładaj porcję farszu wielkości orzecha włoskiego. Zlepiaj boki.
Gotuj partiami w osolonym wrzątku z olejem. Podawaj z polewą jagodową, posypane czekoladą.
Tajemnice ciasta na pierogi
Każda pani domu ma swoje sposoby na idealne ciasto pierogowe. My przypominamy kilka uniwersalnych, a bardzo skutecznych.
• Ciasto zagnieć w kulę i zawiń ją w zmoczoną, najlepiej ciepłą wodą, ściereczkę na 20-30 minut.
• Wałkuj po porcji ciasta i koniecznie podsypuj je mąką (płat ciasta powinien być cienki, ok. 3 mm).
• Krawędź szklanki do wycinania zanurzaj w mące – ciasto nie będzie się do niej kleić.
• Brzegi pierogów posmaruj białkiem lub zlepiaj mokrymi palcami.
• Zlepione surowe pierogi ułóż na szmatce lub oprószonym mąką blacie, by się nie przykleiły. Ewentualnie jeszcze raz sprawdź, czy na brzegu nie ma żadnej dziurki.Źródło: Naj