Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jedno-garnkowe, pyszne i syte ;)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9556
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20824
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9556
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20824
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki ( około 0,5 cm grubosci).Cebule obieramy i kroimy w plastry.mieso rowniez kroimy w kawałki takie na jeden gryz.Kapuste kiszona delikatnie odsaczamy ale nie do konca niech zostanie wilgotna.
w naczyniu zaroodpornym ukladamy warstwe z 1/3 ziemniakow,posypujemy wegeta wg.uznania, na ziemniaki ukladamy warstwe miesa i przyprawiamy pieprzem i sola, na mieso kladziemy warstwe kapusty kiszonej, na kapuste cebule i znow przyprawiamy,skrapiamy delikatnie oliwa,i czynnosci te powtarzamy jeszcze raz.
Pieczemu okolo 2 godz. (długo ale naprawde warto !!!)w temperaturze 180 stopni pod przykryciem.Prosze nie martwic sie duza iloscia soku i wody w daniu, okolo pol godziny przed koncem pieczenia zdejmujemy pokrywe aby sok odparowal a zapiekanka sie zarumienila.
Danie swietnie smakuje z ogorkami ze smietana, i jest swietna propozycja na zimowe niedzielne obiady.
Smacznego ;)