Do góry

Dania główne Przepis na:

Zpiekanka ziemniaczana

Zpiekanka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 45

Dodano:

Odsłon: 6695

Danie jedno-garnkowe, pyszne i syte ;)

Składniki

  • ziemniaki, 1kg
  • kapusta kiszona, 1/2 opakowania
  • cebula, 2 szt.
  • mieso (wieprzowe najlepiej gulaszowe), 1/2 kg.
  • sol,pieprz,wegeta, do smaku
  • olej
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zpiekanka ziemniaczana

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki ( około 0,5 cm grubosci).Cebule obieramy i kroimy w plastry.mieso rowniez kroimy w kawałki takie na jeden gryz.Kapuste kiszona delikatnie odsaczamy ale nie do konca niech zostanie wilgotna.

  2. w naczyniu zaroodpornym ukladamy warstwe z 1/3 ziemniakow,posypujemy wegeta wg.uznania, na ziemniaki ukladamy warstwe miesa i przyprawiamy pieprzem i sola, na mieso kladziemy warstwe kapusty kiszonej, na kapuste cebule i znow przyprawiamy,skrapiamy delikatnie oliwa,i czynnosci te powtarzamy jeszcze raz.

  3. Pieczemu okolo 2 godz. (długo ale naprawde warto !!!)w temperaturze 180 stopni pod przykryciem.Prosze nie martwic sie duza iloscia soku i wody w daniu, okolo pol godziny przed koncem pieczenia zdejmujemy pokrywe aby sok odparowal a zapiekanka sie zarumienila.

  4. Danie swietnie smakuje z ogorkami ze smietana, i jest swietna propozycja na zimowe niedzielne obiady.

  5. Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: zpiekanka

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń