Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bardzo smaczne mleko skondensowane można zastąpić mlekiem słodzonym kajmakowym czyli o smaku krówki i zaoszczędzimy sobie 2 godzin gotowania polecam i pozdrawiam :)
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 98994
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5081
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5908
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 98994
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5081
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5908
Składniki
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć herbatnikami. Puszkę mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 2 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą. Po około 15 minutach otworzyć puszkę i karmel wylać na warstwę herbatników. Następnie na karmel wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Lekko docisnąć.
1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe, i całość wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować, i do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać łyżką. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią już warstwę herbatników.
Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego.