Do góry

Desery Przepis na:

3 bit

3 bit

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 8603

Ciasto jest bardzo smaczne mleko skondensowane można zastąpić mlekiem słodzonym kajmakowym czyli o smaku krówki i zaoszczędzimy sobie 2 godzin gotowania polecam i pozdrawiam :)

Składniki

  • 7 paczek herbatników (7x10 dag)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • ½ litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 10 dag masła
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku “Śnieżka”
  • wiórki kokosowe
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć herbatnikami.
    Puszkę mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 2 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą. Po około 15 minutach otworzyć puszkę i karmel wylać na warstwę herbatników. Następnie na karmel wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Lekko docisnąć.

  2. 1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe, i całość wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować, i do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać łyżką. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią już warstwę herbatników.

  3. Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
    Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń