Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 36
Dodano: 29.10.2009
Odsłon: 544
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Miąższ dyni oczyścić z pestek, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki
Ugotowany miąższ dyni dokładnie rozetrzeć lub zmiksować, dodając mleko, anyż oraz do smaku cukier i sól.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę, dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Połączyć z utartym miąższem dyni i mąką, wymieszać na gładką masę.
Olej rozgrzać na patelni.
Łyżką wlewać ciasto małymi porcjami, smażyć z obu stron na złocisty kolor. Zdjąć z patelni, osączyć na bibule.
Przed podaniem placuszki posypać cukrem pudrem
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)