Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 649
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12360
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 649
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12360
Składniki
Połowę mąki zaparzyc połową wrzącego mleka,dobrze rozbic,aby nie było grudek.Dodac szklankę chłodnego mleka i dobrze wyrobic i zostawic do ostygnięcia.
Drożdże rozpuścic w reszcie mleka i wlac do zaparzonego ciasta.Rozmieszac razem.
Żółtka utrzec z cukrem do białości w garnku zanurzonym w gorącej wodzie.
Gdy rozczyn podrośnie, dodac żółtka,rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli.Ciasto wyrabiac ok 1 godz. Pod koniec wsypac posiekane migdały, wanilie wyskrobaną, rodzynki, wlac kieliszek spirytusu, w którym moczył się przez 2 dni szafran i wmieszac pianę z 5 białek.
Ciasto wkładac do form wysmarowanych masłem i wysypanych mąką napełniając je do 1/3 wysokości. Pozostawic w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec ok 1 godz w gorącym piekarniku.Wyjmowac po ostygnięciu i lukrowac białą polewą o dowolnym zapachu.