Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 852
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5837
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9668
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 298
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 852
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5837
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9668
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 298
Składniki
Połowę mąki zaparzyc połową wrzącego mleka,dobrze rozbic,aby nie było grudek.Dodac szklankę chłodnego mleka i dobrze wyrobic i zostawic do ostygnięcia.
Drożdże rozpuścic w reszcie mleka i wlac do zaparzonego ciasta.Rozmieszac razem.
Żółtka utrzec z cukrem do białości w garnku zanurzonym w gorącej wodzie.
Gdy rozczyn podrośnie, dodac żółtka,rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli.Ciasto wyrabiac ok 1 godz. Pod koniec wsypac posiekane migdały, wanilie wyskrobaną, rodzynki, wlac kieliszek spirytusu, w którym moczył się przez 2 dni szafran i wmieszac pianę z 5 białek.
Ciasto wkładac do form wysmarowanych masłem i wysypanych mąką napełniając je do 1/3 wysokości. Pozostawic w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec ok 1 godz w gorącym piekarniku.Wyjmowac po ostygnięciu i lukrowac białą polewą o dowolnym zapachu.